Wat is cannabis?

Cannabis, of hennep, is een plant waarvan de bloemen en de hars licht verdovend werken en het bewustzijn veranderen. Coffeeshops verkopen cannabis in de vorm van wiet en in de vorm van hasjiesj (hasj). Hasj is de samengeperste hars van de cannabisplant, wiet de gedroogde bloem. In coffeeshops vinden we cannabis die afkomstig is van (kruisingen van) de varianten Cannabis Indica, Cannabis Sativa en Cannabis Ruderalis. De mens teelt en gebruikt de cannabisplant al duizenden jaren. In Hattemerbroek vonden archeologen in 2012 een graf uit de steentijd met een voorraad cannabis van 4200 jaar oud, waarschijnlijk gebruikt als pijnstillend middel.

Ook de Chinezen gebruikten zo'n 2000 jaar vóór Christus de bloemen van de plant als medicijn; de vezels gebruikten ze voor de textiel. In India speelde en speelt cannabis een rol bij religieuze ceremonies en de Grieken gebruikten cannabis om de spijsvertering te bevorderen. In de negende eeuw vóór Christus gebruikten de Arabieren cannabis al als genotsmiddel.

Net als andere genotsmiddelen beïnvloedt cannabis het bewustzijn. Het zorgt voor ontspanning en stimulering en het beïnvloedt de zintuiglijke waarneming. Iemand die cannabis rookt, eet, drinkt of verdampt kan er bijvoorbeeld rustig van worden, of juist actief. Dit verschilt per persoon en situatie, want niet alleen de (hoeveelheid) werkzame stoffen -cannabinoïden- zoals thc (tetrahydrocannabinol), cbd (cannabidiol) en cbn (cannabinol) bepalen het effect, maar ook de eigenschappen van de persoon en de omgeving. Meer informatie over cannabis vindt u onder andere op Wikipedia.

wat-is-cannabis