Columns

De dagelijkse praktijk van een coffeeshopondernemer

De dagelijkse praktijk van een coffeeshopondernemer

De dagelijkse praktijk van een coffeeshopondernemer

Wij zijn Sylvia en Antonie. Sinds 1996 hebben wij een coffeeshop in een middelgrote gemeente. Het PCN heeft ons uitgenodigd om een logboek bij te houden over wat ons bezighoudt. In onze maandelijkse bijdrage beschrijven we de belangrijkste gebeurtenissen. Dit maakten we in februari 2021 mee.

Lipton thee

De maand begon met de ontdekking dat het testapparaat, dat wij net als veel andere collega’s hadden aangeschaft om onze cannabisproducten te testen, niet echt accuraat blijkt te zijn. Bij verschillende testen gaf het apparaat aan 8% THC te meten bij een monster van Lipton thee!? Een flinke tegenvaller. Dan maar weer de aangeleverde samples op de ouderwetse manier onder een vergrootglas bekijken en zelf ruiken en roken. We hadden dat apparaat aangeschaft omdat er de laatste maanden regelmatig met synthetische THC versterkte wiet wordt aangeboden. Het is onze eer te na dat we zoiets in onze coffeeshop aanbieden. We doen er alles aan om onze klanten de juiste informatie te geven over de producten die we verkopen. Daarom zouden we onze producten het liefst standaard willen laten testen bij een laboratorium. Maar ja, dat kan dus niet zolang de inkoop van cannabisproducten volgens de wet illegaal is.

Bankspagaat

Ook kregen we een tip van een collega dat de mogelijkheden om contant geld op te nemen bij een bank opnieuw verder zijn ingeperkt. De pinautomaten doen het nog gewoon, dus je kunt weliswaar geld pinnen (maximaal 500 euro per dag). Maar als je gedurende een maand meer dan 8000 euro pint dan krijg je een brief van de bank waarin je wordt gevraagd om tekst en uitleg over je geldopname gedrag. Omdat we door het kromme beleid genoodzaakt zijn om illegaal in te kopen, moeten we contant geld hebben. Je kunt een illegale partij cannabis niet op een andere manier betalen. Natuurlijk zijn er nog voldoende manieren om contant geld te genereren. Je kunt meerdere bankpassen aanschaffen of je pinautomaat uit de zaak gooien zodat klanten ook genoodzaakt zijn om cash te betalen. Maar dat blijft natuurlijk vreemd. Zeker in deze periode waarin wij vanuit gezondheidsoverwegingen ook liever willen dat klanten met een pinpas betalen zodat onze medewerkers niet onnodig in aanraking komen met cash geld. Dit gedoe met de banken sleept nu al jaren voort. Het zou een enorme opluchting zijn als wij net als iedere andere bedrijfstak gewoon normaal kunnen bankieren. Wat dat betreft mag dat wietexperiment wat ons betreft liever vandaag dan morgen beginnen. Dan kun je tenminste gewoon inkopen doen bij een legale producent zodat banken je ook als een normale klant behandelen.

Belastingdienst in de bocht

Over onterechte behandeling gesproken. Een collega kreeg een naheffing van de Belastingdienst die stelde dat hij te weinig omzet had opgegeven en daardoor veel te weinig belasting zou hebben betaald. De man werkte met een papieren administratie. Tijdens controles is nooit aangegeven dat hij met een kassysteem zou moeten werken. Hij stapte met succes naar de rechter. De Haagse rechtbank stelde de belastinginspecteur in het ongelijk. De inspecteur had niet aannemelijk gemaakt dat er sprake was van onrechtmatigheden in de belastingaangifte. De boetes waren dus onterecht opgelegd.

Gelukkig kun je in Nederland nog altijd naar de rechter. Zo kunnen we deze maand toch nog positief afsluiten.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.