Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2021

Voor de nieuwe PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand. Dit is de tweede editie.

Wietwet & Experiment Gesloten Coffeeshopketen

Wietwet
Deze maand maakte Sidney Smeets bekend de Wietwet in de Eerste Kamer te gaan verdedigen, maar nog binnen een week trad hij terug als Tweede Kamerlid. Het zou kunnen dat het nu de nummer 9 op de lijst van D66 gaat worden met onder andere de portefeuille drugs: Hanneke van der Werf.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen
Op het gebied van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen is er ook nieuws. De Tweede Kamer commissie Justitie & Veiligheid gaat namelijk op woensdag 2 juni vergaderen over onder andere het wietexperiment en coffeeshopbeleid. Een ingelote aanvraag voor het wietexperiment is inmiddels afgevallen en Stichting JOINus zit nu in het Bibob traject. Het streven om afgelopen maand april nog de eerste telers aan te wijzen, is niet gelukt.

Daarnaast was er de openbaring van het WOB-verzoek door Project C wat een uniek inkijkje in de beoordeling van de loting geeft. Onder andere welke 11 overheidsinstellingen gingen over de beoordeling.

En verder in Nederland

Na 12 jaar is er een einde aan de rechtszaak gekomen tegen de eigenaren en de bedrijfsleider van de coffeeshop Koffie & Dromen (De Blowboot) in Almere.

Verder ‘sloopte’ Buro Jansen & Janssen het onderzoek van Tilburg University naar de omvang van de cannabishandel in Tilburg en de rest van Nederland: ‘Nepwetenschap’ noemen ze het. “Om de strijd tegen ondermijning te rechtvaardigen zijn bijna alle cijfers die de wetenschappers gebruiken aangedikt.”

En over het hoofd gezien door velen is dat coronamaatregelen indirect zorgen voor meer verkeersovertredingen van cannabis in het verkeer als er een speekseltest wordt afgenomen bij een bestuurder.

Buitenland nieuws

Verenigde Staten
Ook de rest van de wereld stond absoluut niet stil afgelopen maand. Zo werd Virginia de eerste staat in het zuiden van de Verenigde Staten die recreatief cannabisgebruik heeft gelegaliseerd. Maar ook in Montana is er wetgeving aangenomen nadat de kiezers middels twee referenda in november 2020 voor de legalisering van cannabis kozen.

Ook stemde het Huis van Afgevaardigden VS in met een bankenwet voor de legale cannabisindustrie. De SAFE Banking Act zou de veiligheid van de cannabisindustrie verbeteren en meer ondernemerschap stimuleren. De wet gaat nu naar de Senaat. En dat is nodig want 20 april (420) verbrak alle dagrecords in Noord-Amerika met de verkoop van $ 111,8 miljoen aan legale cannabis en $ 373.787.685 tussen 16-20 april. Ten opzichte van vorig jaar was dat een stijging van 10%.

Verder blijkt dat uit onderzoek van het Pew Research Center 91% van de Amerikaanse bevolking voor de legalisatie van (medicinale) cannabis te zijn.

België en Duitsland
Maar ook dichterbij huis was er nieuws, al is het voorzichtig. De Belgische Senaat stemt namelijk in met een met evaluatie van de drugswet door middel van een informatieverslag. En de Groenen in Baden-Württemberg bespreken een verhoging van persoonlijk bezit van cannabis in de coalitiebesprekingen met het CDU.

Cannabis op de beurs
Canopy Growth maakte bekend in een persbericht dat het alle aandelen van The Supreme Cannabis Company overneemt voor $435 miljoen. De fusie met Aphria en Tilray is nog steeds in de maak en werd deze maand goedgekeurd door de aandeelhouders van Aphria.

The Valens Company kondigde verder aan dat het een eerste aanvraag heeft ingediend om zijn gewone aandelen op de NASDAQ te noteren.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.