Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2022

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen & Wietwet
Deze maand vond een historisch werkbezoek plaats van een minister van Volksgezondheid, Welzijne en Sport (VWS, Ernst Kuipers) aan een coffeeshop, in Breda, samen met de burgemeesters van Breda en Tilburg (Depla en Weterings). Aanleiding daarvoor is het vertraagde wietexperiment. Later in deze maand maakte Tilburg samen met Breda bekend dat ze in Den Haag toestemming hebben gevraagd voor het eerder starten met de wietproef.

Ook werd deze maand bekend dat volgende maand, op 12 mei, de Tweede Kamer commissie Justitie en Veiligheid onder andere het wietexperiment en het rapport ‘Coffeeshops in Nederland 2020’ zal behandelen.

Coffeeshops
De Amsterdamse driehoek openbaarde deze maand een plan om het i-criterium in te voeren totdat er regulering is. Onderdeel van het plan is dat totdat er daadwerkelijke regulering is, een i-criterium moet worden ingevoerd om daarmee eerst de markt te verkleinen. Volgens onderzoek is het echter niet de oplossing. Ook hebben inwoners van Amsterdam een vertekend beeld van de toeristen blijkt uit het onderzoek. Juist deze maand werd ook bekend dat het experiment met afschaffing van het i-criterium in Vlissingen een succes is. Later in de maand maakte Halsema bekend dat dat ze het plan niet door gaat zetten als er geen meerderheid is in de gemeenteraad.

Volgens Sigrid Kaag, minister van Financiën, is het uitsluiten van coffeeshops door de banken is een ongewenste situatie schrijft ze in een kamerbrief. Als oplossing voert ze aan dat beheersmaatregelen een goed idee zijn, er maatwerk moet zijn en rekening gehouden moet worden door de banken met de uitspraken van de rechter.

Deze maand werd bekend dat als gevolg van het vinden van de voorraad van de coffeeshop Indian Dylan in Eindhoven in februari, de coffeeshop sinds 25 april voor een jaar gesloten is. Ook coffeeshop Stingray in Beverwijk moet vanaf 2 mei gesloten zijn omdat ‘de exploitanten van de coffeeshop niet meer van goed levensgedrag zijn’ en coffeeshop Relax in Leeuwarden moet 3 maanden dicht door te veel voorraad.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde dat de omgevingsvergunning voor de bouw van Best Friends Zuid-Oost onterecht is gegeven. De coffeeshop mag wel voorlopig open blijven.

Er is weer uitstel in de zaak rondom de broers van Laarhoven: meerdere getuigen moeten nog worden gehoord in The Grass Company rechtszaak.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws te melden. Zwijndrecht heeft waarschijnlijk vanaf 1 mei weer een coffeeshop en er mogen twee coffeeshops bij komen in Tilburg.

Daarnaast is coffeeshop Sky High in Den Haag sinds deze maand onder de noemer coffeeshop Dizzy Duck Downtown geopend op de Fluwelen Burgwal.

Verder in Nederland

Medicinale cannabis
Suver Nuver heeft afgelopen maand Ital water met 0,05% THC geïntroduceerd. Via een maas in de wet zou het product legaal moeten zijn en toch effectief zijn voor patiënten.

Ander nieuws
Volgens de politie zijn er minder wietkwekerijen opgerold in 2021 door capaciteitsgebrek.

Buitenland nieuws

Europa

Ongeveer 400 mensen in Basel zullen aan het einde van de zomer cannabis voor recreatieve doeleinden mogen kopen bij geselecteerde apotheken ter experiment.

Een meerderheid van de Europeanen willen cannabis legalisering volgens nieuw onderzoek. De resultaten laten zien dat de meerderheid van de Europeanen (55%) nu voorstander is van legale, gereguleerde cannabisverkoop aan volwassenen.

Demecan heeft als eerste Duitse bedrijf medicinale cannabis geleverd aan apotheken. Demecan is daarmee de enige onafhankelijke Duitse cannabisproducent die patiënten in Duitsland voorziet van cannabistoppen uit de eigen faciliteit.

Controles door het Spaanse ministerie van Landbouw van distributeurs van cannabiszaden, hebben de afgelopen vijf jaar geleid tot 28 sancties en daarmee bijna 800.000 euro aan boetes.

Europa’s ‘eerste legale, geregistreerde cannabiszadenbank’ is een feit? De zadenbank zou een vergunning hebben om cannabiszaden wereldwijd op te slaan, te verkopen en te exporteren onder wettelijke internationale handelskaders en import-/exportvergunningen.

Het Nederlands-Italiaanse bedrijf Enecta heeft een historische EU-plantencatalogus goedkeuring ontvangen voor hun CBG-rijke vezelhennepzaad genaamd ‘Enectarol’.

De Spaanse ‘grootmoeder van het cannabis activisme’ Fernanda de la Figuera is afgelopen zondag op 79 jarige leeftijd overleden.

Buiten Europa


Na het Huis van Afgevaardigden, komt ook de Amerikaanse senaat dit jaar in actie voor de legalisatie van cannabis. Maar later dan verwacht.

Verder is deze maand de verkoop van legale wiet van start gegaan in New Jersey. Ook uit het aangrenzende New York was er nieuws. 52 vezelhennep boerderijen in New York hebben als eerste in de staat een tijdelijke vergunning verkregen om cannabis te kweken. De verwachting is dat die wiet in de herfst van dit jaar te koop zal zijn. Opmerkelijk waren daarnaast de uitspraken van de burgemeester van New York City, die wel iets ziet in het toestaan van het kweken van cannabis in kassen op daken van sociale woningbouw.

Ook liet de DEA weten in een brief dat cannabiszaden legaal zijn in de Verenigde Staten.

Illegale eetbare cannabisproducten (edibles) bevatten aanzienlijk minder THC dan geadverteerd en pesticiden die niet zijn goedgekeurd voor gebruik op cannabis volgens nieuw Canadees onderzoek.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

 

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.