Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen
Alle tien wietexperiment telers zijn eindelijk aangewezen schreven de verantwoordelijke ministers in een kamerbrief. Ook gaan ze in op de aanloopfase en het toevoegen van een stadsdeel van Amsterdam. De verwachting is dat in het vierde kwartaal van 2023 gestart kan worden met de aanloopfase waarin Tilburg en Breda kunnen starten zodra er drie verschillende telers gereed zijn.

Elke maand kost het wietexperiment teler Fyta in Waalwijk zo’n 4,5 ton en ze gaan daarom een schadevergoeding eisen bij de overheid. Dat terwijl wietproef teler Village Farms is gewaarschuwd door de NASDAQ vanwege de lage aandelenprijs. Village Farms heeft tot 17 oktober de tijd om te voldoen aan de minimale biedprijs van $1 op de NASDAQ.

Minister Ernst Kuipers bracht een werkbezoek aan Canada waar hij sprak met de overheid en telers over hun ervaringen met de legalisatie van cannabis.

Coffeeshops
Goes gaat een jaar experimenteren met afschaffing i-criterium. Wanneer deze proef precies ingaat, is nog niet bekendgemaakt.

De gemeente Noordoostpolder gaat onderzoeken of de komst van een coffeeshop mogelijk is. Voor het einde van 2023 moet er duidelijkheid zijn.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot voorlopige voorziening van de coffeeshopeigenaar van coffeeshop Cobra in Tiel toegewezen, waardoor het besluit van de burgemeester geschorst wordt tot 6 weken na het besluit op bezwaar.

De politie zoekt naar getuigen en beelden van een korte brand bij de gevel van coffeeshop Witte de With in Rotterdam.

Verder in Nederland
In 2022 is er 2,2% minder medicinale cannabis verstrekt door apotheken: een daling voor het vijfde jaar op rij.

De burgemeester van Amsterdam heeft zeven toeristenwinkels voor een half jaar dichtgetimmerd omdat ze de openbare orde zouden verstoren door CBD wiet te verkopen.

Buitenland nieuws

Europa
De plannen voor de legalisatie van cannabis in Duitsland zijn deze week gepresenteerd: met thuisteelt, clubs en experimenten. De wet die thuisteelt en cannabis clubs mogelijk zal maken in Duitsland zal naar verwachting in 2024 in werking treden. Net voor het einde van de maand is de conceptwet gepresenteerd aan andere ministeries.

Ook Luxemburg wil net zoals Duitsland cannabis legaliseren in twee fases. Eerst de thuisteelt, later experimenten met de verkoop van door de staat gecontroleerde productie- en verkoopketen.

Finse parlement gaat een cannabis legalisatie burgerinitiatief overwegen. Het burgerinitiatief bereikte 50.000 handtekeningen op afgelopen 20 april.

Een nieuw EMCDDA-rapport waarschuwt voor de opkomst van synthetische cannabis vervanger hexahydrocannabinol (HHC).

Buiten Europa
Curaçao wacht al jaren op antwoorden kabinet over medicinale cannabis. Het wetsvoorstel werd voor het laatst besproken in april 2021.

De eilandstaat Antigua en Barbuda is het eerste Caribische land geworden dat de Rastafari-gemeenschap officieel toestemming heeft gegeven om cannabis te kweken als sacrament.

Delaware heeft als 22ste Amerikaanse staat recreatieve cannabis gelegaliseerd. De gouverneur is nog steeds tegen de legalisering van cannabis voor recreatieve doeleinden, maar sprak deze keer geen veto uit net zoals hij wel in 2022 deed.

Kentucky is de 38e Amerikaanse staat geworden met uitgebreide medische toegang tot cannabis. De regels voor het programma moeten vóór 1 januari 2024 worden afgerond. Naar verwachting zal het programma op 1 januari 2025 operationeel zijn.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.