Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van augustus 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van augustus 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van augustus 2022

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen

Wietexperiment teler Supraleaf ondervond problemen met de locatie, waarna de vergunning is ingetrokken. Er loopt inmiddels een bezwaar, maar ook de twaalfde teler is mogen beginnen. Dat terwijl Leli Holland de wietexperiment toewijzing binnen heeft bevestigde het Canadese Village Farms dat 85% van het bedrijf al in handen heeft.

De Raad van State heeft advies uitgebracht over een wetswijziging die een elfde stad zou toevoegen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. Daarin vraagt de onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land zich af waarom er geen internetconsultatie heeft plaatsgevonden. De Raad van State vraagt dan ook de regering in de toelichting te motiveren waarom die niet heeft plaatsgevonden.

Medicinale cannabis

De gemeente Leiden vergoed (voorlopig) coffeeshop wiet voor medicinale patiënt. De patiënt zou “de kwalitatief betere coffeeshopcannabis” nodig hebben.

Het bezwaar van de stichting PGMCG tegen het opschorten van het thuisteelt convenant in Tilburg is afgewezen door de voorzieningenrechter.

Coffeeshops

De voormalige eigenaren van de coffeeshop New Balance willen 12.000 euro schadevergoeding van de gemeente Zwolle omdat ze zes maanden huur voor een gesloten pand moesten blijven betalen.

Een coffeeshop verloor een hoger beroep over overtreding van de tabakswet. De coffeeshop had namelijk een boete aangevochten van 600 euro voor het overtreden van de tabakswet.

Coffeeshop High Times in Eindhoven na 9 maanden dicht weer geopend, coffeeshop Noon vanaf 10 august tweede Terps Army in Amsterdam geworden.

Thaise en Belgische joints rollers van de The Grass Company zijn schuldig bevonden. Ook werden drie bedrijfsleiders van The Grass Company veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen van 40 en 80 uur omdat ze jaren geleden te veel voorraad hadden. Een werd vrijgesproken.

Verder in Nederland

Directie growshop groothandel Het Groeipaleis Nieuwegein half jaar gevangenis in. Ook moeten de beide 50-jarige mannen ieder 81.000 euro boete betalen.

Buitenland nieuws

Europa
Een meerderheid van de Denen is voorstander van de legalisatie van cannabis in nieuwe peiling. De steun voor de legalisatie van cannabis in Denemarken is terug te zien onder kiezers van vrijwel alle politieke partijen.

In een door 29 Franse senatoren ondertekende brief wordt gewezen op decriminalisering en legalisering als opties voor cannabisregulering en kondigden ze aan het consultatieproces te starten voor de legalisatie van cannabis.

Gemalen en gepelde hennepzaden verboden in België, uit de schappen. Consumenten die deze producten hebben gekocht, worden gevraagd ‘ze niet te consumeren en terug te brengen naar het verkooppunt waar ze zullen worden terugbetaald.’ Dat terwijl Canbe het eerste bedrijf is geworden dat industriële hennep heeft geoogst in België voor de productie van CBD olie.

De rijksrecherche van Berlijn doorzocht appartementen en bedrijfsruimten van vijf bedrijven uit het Juicy Fields-netwerk op twee locaties. Jef Martens gaf juist een korte update over hoe het ondertussen verder in Duitsland gaat over grindergate, huiszoekingen en cannabis en verkeer.

Wietexperiment Basel zal zwarte markt prijzen hanteren voor verkoop. Een gram zal tussen de CHF8 (8,31 euro) en CHF12 (12,47 euro) kosten.

Buiten Europa
De Cannabis Vereniging Bonaire is opgericht om tot legalisering te komen en zal bij de overheid lobbyen voor een goed gereguleerde, legale cannabisindustrie op Bonaire voor zowel medische als recreatieve doeleinden

In de staat Missouri kunnen stemgerechtigden in november stemmen in een referendum over de legalisatie van cannabis. Ook North Dakota gaat in november stemmen over cannabis legalisatie.

Roken van wiet is voor het eerst populairder dan het roken van tabak in de VS. In de afgelopen week zou 16% van de bevolking wiet hebben gerookt, tegenover 11% die tabak in de afgelopen week hebben gerookt.

Legale Canadese kwekers vernietigden 872,4 ton cannabis in 3 jaar: genoeg wiet om vier jaar lang alle coffeeshops in Nederland te bevoorraadden.

Maleisië wil een eigen kader voor het gebruik van medicinale cannabis creëren en daarvoor leren van Thailand. De gezondheidsminister van Thailand liet echter weten in dezelfde week dat wiet rokende toeristen niet welkom zijn in Thailand. Wel zei hij dat ook recreatief gebruik kan worden onderzocht zodra er een beter begrip van de drug is.

De president van Costa Rica kondigde wetgeving aan om cannabis te legaliseren. Maar hoe precies, dat liet de president voorlopig in het midden.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.