Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van december 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van december 2022

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen
Begin deze maand maakten de ministers in een brief kenbaar dat ook starten met de overgangsfase in het tweede kwartaal van 2023 niet haalbaar is zoals eerder aangekondigd in een brief van afgelopen 30 maart. Wel geven ze nog steeds te werken aan de uitbreiding van het wietexperiment met een elfde gemeente. Een wetsvoorstel voor de uitbreiding met een elfde gemeente is inmiddels ingediend eerder deze maand.

Iedere maand vertraging kost teler Fyta in Waalwijk echter een half miljoen euro. Gemeente Heerlen dreigt zelfs uit het experiment te stappen als er ook niet in 2024 wordt gestart.

Coffeeshops
Heerlen is daarnaast definitief een coffeeshop armer omdat eerder deze maand The Brothers geen gelijk kreeg van de rechter.

Nadat eerder dit jaar al bekend werd dat de proef met het wederom toelaten van toeristen in de coffeeshops van de gemeente Vlissingen werd verlengt tot en met het einde van het jaar, is in december bekend gemaakt dat het ingezeten-criterium (i-criterium) definitief wordt afgeschaft.

Het college van B&W van Amsterdam heeft in december een visie op toerisme opgesteld. Zoals je kunt verwachten, zitten er ook cannabis-gerelateerde voorstellen bij. Zo stellen ze blowverboden in verschillende delen van de stad voor, maar overwegen ze ook om coffeeshops van donderdag tot en met zondag al om 16:00 te laten sluiten.

De coffeeshops in Den Haag zijn gevraagd door de burgemeester Jan van Zanen of ze niet vrijwillig eerder dicht konden gaan om daarmee overlast voor de buurt te beperken. Daar gaan ze echter niet op in, omdat er aan eerder dicht gaan juist ook veel nadelen kleven. Ook komt er geen nieuwe coffeeshop in een snackbar aan de Maanweg.

Verder in Nederland
In december heeft een voorzieningsrechter een verzoek van een souvenir winkel in het centrum van Amsterdam om een voorlopige voorziening afgewezen. De winkel verkocht namelijk onder andere voorgedraaide joints met daarin alleen CBD wiet met minder dan 0,2% THC en dacht dat dit toegestaan was, maar de rechter gaat daar niet in mee.

In november brachten tijdens de Cannabis Industrie Awards 2022 wederom mensen door het hele land hun stem uit. In één maand zijn 947 stemmen uitgebracht. In de eerste week van december werden de winnaars bekend gemaakt.

Buitenland nieuws

Europa
Op 16 december hield het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) de eerste ‘Technische deskundigenbijeenkomst over hexahydrocannabinol (HHC) en aanverwante semi-synthetische cannabinoïden (SSC’s)’ als onderdeel van zijn lopende werkzaamheden ter ondersteuning van de EU en nationale paraatheid en reactie op nieuwe NPS-risico’s.

Al sinds 2018 staat in het regeerakkoord van Luxemburg dat ze over willen gaan op de legalisering van cannabis. Later werd dit afgezwakt tot alleen het beperkt toestaan van thuisteelt, maar volgens de meest recente berichtgeving kan ook dit nog wel even gaan duren. Verschillende justitiële autoriteiten kraakten namelijk het wetsvoorstel af en sturen de minister terug naar de tekentafel.

Volgens een nieuwe peiling is een ruime meerderheid van de Tsjechische bevolking voorstander van de decriminalisering van cannabis.

De Federale Commissie voor Verslavingsproblematiek is voorstander van legale en gecontroleerde toegang tot cannabisproducten voor volwassenen in Zwitserland. De zwarte markt, gekoppeld aan het verbod, floreert en de veiligheid van de consument is niet gegarandeerd, benadrukt de CFANT.

20 cannabisbedrijven stuurden recentelijk een open brief naar de Europese Commissie. Opvallend is echter dat er geen een Nederlands bedrijf de brief heeft ondertekend.


Buiten Europa
Voor het eerst is er legale cannabis voor recreatieve doeleinden in de maand december over de toonbank gegaan in New York en Rhode Island. Volgens een nieuwe peiling zegt 74 procent van de kiezers die waarschijnlijk zouden stemmen dat ze “de beëindiging van het federale verbod op cannabis steunen”.

Eerder deze maand heeft daarnaast ook Ned Lamont (D), gouverneur van Connecticut, gratie verleend in navolging van de oproep van Joe Biden aan de individuele gouverneurs van de verschillende staten om gratie te verlenen voor het bezit van kleine hoeveelheden cannabis. Eerder ging Oregon al Connecticut voor.

Een Australische volksgezondheid onderzoeksorganisatie, het Penington Institute, maakte in december bekend dat met de decriminalisering van cannabis de belastingbetaler naar verwachting elk jaar ongeveer $ 850 miljoen zal besparen.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.