Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van december 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van december 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen

Vrijdag 15 december is dan eindelijk de aanloopfase in Breda en Tilburg begonnen van het Experiment gesloten coffeeshopketen.

In een extra lange column vertelde Mauro over zijn ervaring als de eerste klant die legaal geproduceerde wiet kocht in Nederland.

Een woordvoerder van de gemeente heeft Omroep Gelderland laten weten te verwachten dat het wietexperiment in Arnhem in juni 2024 zal starten.

De overheid heeft 15 december wijzigingen aan het wietexperiment gepubliceerd in de Staatscourant, onder andere voor grenswaarden van schimmels, bacteriën en gisten.

Een WOO-verzoek heeft alle communicatie en overleggen met de ministeries blootgelegd sinds de aanwijzing van de wietproef telers.

Afgelopen maand verscheen een reportage van de BBC met exclusieve toegang tot wietexperiment teler Aardachtig.

Er is een video verschenen op YouTube over wietexperiment teler Hollandse Hoogtes, met een focus op de aanlevering van de stekken naar de productielocatie.

Coffeeshops

Meerderheid gemeenteraad Hoogeveen wil niet een, maar twee coffeeshops. Het voorstel werd uitgebreid besproken tijdens de behandeling van het coffeeshopbeleid.

Coffeeshop Caza in Tilburg op eigen initiatief dicht na dubbele aanslag in paar dagen. Het politieonderzoek bepaalt de mogelijke maatregelen tegen de coffeeshop.

Gemeente Utrecht verleent omgevingsvergunning aan coffeeshop op Lage Weide onder strikte voorwaarden na bezwaren van lokale ondernemers.

De rechtszaak waarin oud-eigenaar van coffeeshop Grasshopper verdacht wordt van grootschalige drugscriminaliteit en witwassen van miljoenen is afgelopen maand gestart.

Het college van Den Helder heeft aangekondigd dat coffeeshops Tops en Tsjakka ook in 2024 nog in de Koningstraat mogen blijven.

Mogelijke verhuizing van coffeeshop The Lounge in Haarlem zorgt voor verdeeldheid. Bewoners hopen namelijk op verlichting van overlast, maar ondernemers en buurtvereniging uiten bezwaren.

Coffeeshop Terminator in Amsterdam mag weer open, maar moet van de burgemeester wel de naam veranderen.

Gemeente Tilburg weigert vergunning voor coffeeshop in Berkel-Enschot. Er is nog bezwaar mogelijk, de ondernemer achter Dispensary Legal gaat dan ook in beroep, maar voorlopig komt er geen coffeeshop in Berkel-Enschot.

De gemeenteraad van Middelburg steunt burgemeester in debat: geen meerderheid voor het toestaan van coffeeshops.

Bewoners rondom de Veemarkt in Doetinchem protesteren tegen komst coffeeshop Magic, vrees voor overlast en veiligheidsrisico’s.

Gemeente Den Bosch onderzoekt verplaatsing van coffeeshops Meetpoint en Chip’n Dale naar de randen van de stad en overweegt de introductie van afhaalloketten of een drive-thru.

Nieuwe Utrechtse coffeeshop aan de Elektronweg krijgt de naam ‘BLOw’. Las- en Montagebedrijf Van der Tier transformeert werkplaats tot transparante en toegankelijke coffeeshop BLOw in Utrecht.

Verder in Nederland

In november brachten tijdens de Cannabis Industrie Awards 2023 wederom mensen door het hele land hun stem uit. In één maand zijn 1479 stemmen uitgebracht. Op donderdag 7 december 2023 werden de Cannabis Industrie Awards voor het eerst fysiek uitgereikt, tijdens een feestelijke netwerkmiddag op een intieme locatie in Eindhoven.

Een Zwolse growshop ondernemer wordt, ondanks vrijspraak in een strafzaak, geconfronteerd met bestuurlijke maatregelen van burgemeester Snijders en staat nu voor de Raad van State.

Cannabis College Amsterdam kondigde de sluiting van de fysieke locatie aan na 25 jaar. De fysieke locatie aan de Oudezijds Achterburgwal werd 25 jaar geleden opgericht en heeft de cannabisgemeenschap samengebracht voor talloze memorabele evenementen, educatieve programma’s en gemeenschapsinitiatieven.

Buitenland nieuws

Europa

Met het Zwitserse pilotproject “Grashaus Projects” start de gecontroleerde verstrekking van cannabis voor recreatief gebruik in kanton Basel-Landschaft.

De nieuwe Luxemburgse coalitie houdt legalisering van cannabis thuisteelt in stand, maar gaat niet verder met regulering van commerciële teelt en verkoop.

De langverwachte legalisatie van cannabis in Duitsland wordt uitgesteld naar 2024 door onverwachte bezwaren van de SPD-fractie.

De duitse drugs czar bezocht de burgemeester van Almere om over de wietproef te praten. Almere is namelijk een van de tien (+ stadsdeel Amsterdam-Oost) gemeenten die deelnemen aan het wietexperiment. Ook bezocht hij minister Ernst Kuipers.

Drie nieuwe vergunningen verleend aan aanstaande cannabis clubs in Malta. Hiermee komt het totale aantal licentiehouders op vijf.

Het Oekraïense parlement heeft met 248 stemmen vóór het aannemen van wetsvoorstel 7457 gestemd, met het vereiste minimum van 226. Daarmee heeft Oekraïne medicinale cannabis gelegaliseerd.

Buiten Europa

President Biden heeft afgelopen maand meer gratie verleningen aangekondigd voor federale cannabisbezit veroordelingen.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van het PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.