Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van januari 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van januari 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.


Experiment gesloten coffeeshopketen
Net voor het einde van het jaar 2022 stelde Joost Sneller (D66) twintig kamervragen over onder andere naar hoe het zit met de toewijzing van de tiende teler, de bankenproblematiek, de mogelijkheden tot het importeren van cannabis voor recreatieve doeleinden uit Canada en het dwarsbomen van een teler in Groningen door de burgemeester. De beantwoording werd later in januari uitgesteld door de minister.“De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt,” aldus minister Ernst Kuipers.

Ook vergaderde de Tweede Kamer afgelopen maand over een verzamelwet van VWS met daarin een aantal wijzigingen voor de wet Experiment gesloten coffeeshopketen.

Inmiddels liet Fyta in Waalwijk historische eerste beelden zien van wiet en hasj geproduceerd door een wietexperiment teler.

Coffeeshops
Het PCN openbaarde deze maand de plannen voor een Landelijk Keurmerk Coffeeshops. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van afgelopen woensdag werden de plannen verder toegelicht door een presentatie van Gerlof Roubos van Keurmerkspecialisten.

De Raad van State heeft in een zaak de kant gekozen van een Amsterdamse coffeeshop, waardoor burgemeester Halsema nu binnen zes weken een nieuw besluit nemen.

Het college van B&W heeft een geschikte locatie heeft gevonden waar een drive-through coffeeshop gestart kan worden in Utrecht.

Eerder deze maand werd bekend dat de inschrijving voor een nieuwe coffeeshop in Doetinchem op 25 januari zou starten (en is gestart inmiddels)..

De eigenaar van de coffeeshop Africa in Tilburg dreigde in een strafzitting dat hij zelf de zaak zal sluiten bij een veroordeling.

De voorzieningenechter laat verhuizing coffeeshop De Bengel in Wageningen doorgaan want hij zag er geen spoedeisend belang in gezien de verbouwing en inrichting van de nieuwe locatie nog maanden gaat duren.

Coffeeshop De Driemaster in Groningen blijft gesloten nadat de rechter niet mee gaat in de vraag vanuit de coffeeshop om de sluiting op te schorten tot is beslist in het aangetekende bezwaar.

Plan CDA Groningen strandt: coffeeshops hoeven niet uit het centrum te verhuizen. Volgens de burgemeester en wethouders is het verplaatsen van de coffeeshops uit de Groningse binnenstad naar bedrijventerreinen een slecht idee, want het verhuizen ‘brengt nieuwe risico’s op toenemende criminaliteit met zich mee’.

Er zijn beelden van de dader die een handgranaat neerlegde voor coffeeshop Caza Tilburg. De politie is ook op zoek naar de getuige die even later voorbij loopt, de handgraat ziet en een beveiliger aanspreekt.

Verder in Nederland
Het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland raadt ‘ten strengste af’ om HHC-producten (Hexahydrocannabinol) te vermarkten.

Het Trimbos-Instituutstart is het ‘Medusa-onderzoek’ naar medicinale cannabis gebruik gestart en is bedoeld om beter te begrijpen hoe de toegang tot medicinale cannabis en het aanbod verbeterd kan worden. Iedereen die niet op doktersrecept medicinaal cannabis gebruikt kan de vragenlijst invullen.

Bedrocan oprichter en CEO Tjalling Erkelens stopt na twintig jaar. Zijn zoon gaat het bedrijf van hem overnemen. Dat ook afgelopen maan bekend maakte dat het uit gaat breiden naar Denemarken.
Buitenland nieuws

Europa
Volgens de gezondheidsminister van Luxemburg zal in maart een wetsvoorstel bij de Kamer van Afgevaardigden worden gepresenteerd. Echter is het niet zeker dat het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen in oktober tot stemming zal komen.

Het hoogste gerechtshof van Frankrijk oordeelde dat de verkoop van CBD in de vorm van bladeren en toppen geen “risico voor de volksgezondheid vormt” dat het verbod zou kunnen rechtvaardigen, waarmee het verbod is opgeheven.

Buiten Europa
Minister Yeşilgöz heeft een verzoek vanuit Saba tot harmonisering van het cannabisbeleid afgewezen. “Op basis van het driepartijenoverleg kan ik niet anders concluderen dan dat het draagvlak voor een gedoogbeleid ontbreekt en dat een volledige harmonisatie dus niet gewenst is”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

De enige ‘coffeeshop’ op Bonaire heeft de deuren gesloten. Via de rechter had de ondernemer proberen af te dwingen dat het wel een volwaardige coffeeshop mocht worden, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

De gegevens die de Canadese overheid in 2022 heeft verzameld via een enquête, schetsen een stabiele situatie van gebruikersvoorkeuren en laten zien dat de legalisering van cannabis effectief verloopt.

De Maagdeneilanden zijn alweer het derde overzeese gebied van de Verenigde Staten dat cannabis recentelijk heeft gelegaliseerd, net zoals 21 staten en het District van Columbia.

Jef Martens schepte duidelijkheid door de gevolgen te schetsen van 10 nieuwe regels voor cannabis consumerende toeristen in Thailand.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.