Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juli 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juli 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juli 2021

Voor de nieuwe PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand. Dit is de vijfde editie.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen
We begonnen de maand dat het nieuws dat het Experiment Gesloten Coffeeshopketen voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Niet een hele grote verrassing voor insiders. Het is namelijk niet zo dat je al direct de eerste oogst op de markt kunt brengen. Daar gaat mogelijk ook nog een jaar of twee aan bouwen en verbouwen aan vooraf evenals de omgevingsvergunning aanvraag.

Bijzonderder was dat overheid een AmVB heeft uitgeschreven om wietexperiment telers en coffeeshops om consultatie te vragen. Omdat 'wenselijk gebleken om enkele eisen voor coffeeshophouders en aangewezen telers aan te passen of te verduidelijken'. Het voelt een beetje alsof de overheid op zoek is naar gratis consultatie.

En er werd bekend gemaakt dat de gemeente Haarlemmermeer akkoord is met de vestiging van een wietexperiment teler in Rijsenhout.

Ook opvallend: Helmond verdient meer coffeeshops, maar omdat ze een controlegemeente zijn in het wietexperiment gaan die er voorlopig niet komen.

En verder in Nederland
Voor de rest ging het in Nederland afgelopen maand weer over de relatie van de coffeeshops met de banken en over medicinale cannabis.

Zo koos de rechter de kant van coffeeshop Prix d’Ami en oordeelde ze dat de Rabobank twee zakelijke rekeningen moet openen. Ook waren er kamervragen van twee ChristenUnie leden over de verplichte acceptatie van een coffeeshop door ABN Amro.

Op het gebied van medicinale cannabis werd eindelijk de evaluatie van het BMC gepubliceerd evenals de reactie van minister van Ark. Daaruit bleek dat de politiek, onderzoek en wetgeving de progressie van medicinale cannabis belemmeren. Ook werd bekend dat het Ministerie van Volksgezondheid van Ierland nu direct de cannabis olie gemaakt van Bedrocan wiet inkoopt bij de maker van de olie in Den Haag, Transvaal apotheek, voor onder andere de dochter van Vera Twomey met Dravet Syndrome.

Het ministerie van VWS lijkt ook eindelijk wakker: ze stellen 1,4 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis tegen epileptische aanvallen door therapieresistente kinderen.

Ander opvallend nieuws uit Nederland: een Duitse Officier van Justitie vraagt Sensi Seeds om tekst en uitleg na inbeslagname van 5800 bestellingen van cannabiszaden ter waarde van meer dan een half miljoen euro.

Buitenland nieuws

Europa
In Europa, inclusief onze buurlanden, gebeurde ook van alles in juli. Zo wordt er in Duitsland getoetst of het cannabisverbod niet ongrondwettig is en is afgelopen maand voor de eerste keer lokaal gekweekte medicinale cannabis geoogst in Duitsland. Iets zuidelijker werd bekend dat 70% van de Zwitsers voor de legalisering van cannabis is.

Ook vond er een overname plaats van Materia door Kanabo die samen nu het grootste beursgenoteerde cannabisbedrijf van Europa maken.

En in België wordt door onderzoekers van de universiteit Leuven de werking onderzocht van hennep op verontreinigde bodems.

Terwijl in Frankrijk een parlementaire commissie voorstander bleek van de gecontroleerde legalisering van cannabis. Tragisch nieuws uit Frankrijk (alhoewel hij sinds 2000 in de VS woonde) was het overlijden van de legendarische Franse hasjmaker Frenchy Cannoli.

In Barcelona liggen de Cannabis Social Clubs onder druk na de intrekking van een gemeentelijke vergunning. Deze beslissing, bevestigd door de Hoge Raad, is het laatste juridische houvast dat nog over was voor de clubs verdwenen.

Buiten Europa
Democratische senatoren onthulden afgelopen maand de Cannabis Administration and Opportunity Act om cannabis te legaliseren in de Verenigde Staten. En Amazon heeft zich officieel geregistreerd als lobbyist om cannabis te legaliseren. Relevant voor de beurs is dat Clover Leaf 138,3 miljoen dollar ophaalden voor hun IPO.

Uit Colombia kwam het nieuws dat ze de wetgeving hebben aangepast waardoor de export van gedroogde medicinale cannabis toppen naar het buitenland is mogelijk gemaakt.

 


Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.