Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juni 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juni 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juni 2022

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen
Ernst Kuipers liet eerder deze maand weten dat deze week de eerste cannabisplanten zijn geplant in het kader van het wietexperiment.

Zwolle wil niet als elfde stad aanhaken bij het wietexperiment. Dat bleek uit een nota die burgemeester Peter Snijders stuurde aan de gemeenteraad van Zwolle.

Er zijn aanpassingen en verduidelijkingen van enkele eisen voor coffeeshops en wietexperiment telers doorgevoerd deze maand. De aanpassingen maken het zien en ruiken van een product mogelijk in de coffeeshop tijdens het wietexperiment.

Volgens de denktank DenkWerk moet cannabis (en XTC) worden gereguleerd, maar het wietexperiment is qua schaal en tempo te beperkt.

Medicinale cannabis
Xebra heeft zich teruggetrokken uit Nederland, en daarmee de medicinale tender. De voornaamste reden om zich terug te trekken uit de medicinale cannabis tender zijn de te hoge kosten.

Het medicinale cannabis convenant in Tilburg dat thuisteelt mogelijk maakte is opgeschort. Helma Oostelbos (SP Tilburg) en Jort Molenaar (D66) hebben inmiddels elf raadsvragen gesteld.

Het Instituut Medicinale Cannabis en het Bureau Medicinale Cannabis organiseerden een gezamenlijk symposium afgelopen 8 juni in Den Haag.

Coffeeshops
De gemeenteraad van Amsterdam debatteerde 30 juni over het uitgebreide plan van de driehoek om onder andere het i-criterium in te voeren om daarmee toeristen te weren uit de coffeeshops (NB: dit artikel is geschreven net voor de vergadering zelf). Ook werd een CDA/CU motie in de Tweede Kamer aangenomen om drugstoerisme tegen te gaan.

Zwolle gaat voorlopig niet terug naar 5 coffeeshops omdat de gemeente weigert de inschrijving te openen. Er is namelijk plaats voor het wederom openen van een vijfde coffeeshop volgens het coffeeshopbeleid van Zwolle.

De eigenaar van de gesloten coffeeshop Stingray in Beverwijk laat het er niet bij zitten en stapt naar de bestuursrechter.

Gemeente, politie en Belastingdienst controleren alle coffeeshops in Eindhoven. Inmiddels zijn er al twee coffeeshops bezocht.

De Raad van State buigt zich na de zomer over de toekomst van de coffeeshops in Roermond. De gemeente Roermond ging namelijk in hoger beroep tegen een uitspraak die bepaalde dat een exploitatievergunning van een coffeeshop geen schaarse vergunning is.

Nieuwe coffeeshop Hellevoetsluis toch niet open na ophef. Een debat met de burgemeester zou inmiddels hebben plaatsgevonden.

Er is een plan ingediend voor het opnieuw openen van een coffeeshop in Middelburg. Echter zonder locatie, die toch echt van de aanvrager moet komen.

Er kwamen 446 gegadigden voor een nieuwe coffeeshop in wietproef gemeente Zaanstad. Mogelijk speelt bij de grote animo mee dat de coffeeshop waarschijnlijk direct aan de slag kan met producten uit het wietexperiment.

Coffeeshop Dizzy Duck pakte wederom de grote prijs voor de beste wiet overall tijdens de Highlife Cup 2022, terwijl coffeeshop Magic wederom de hasj overall beker in ontvangst mocht nemen.

Verder in Nederland
Het RIVM doet onderzoek naar of de indeling van drugs in de Opiumwet nog wel passend is. Of de Opiumwetswijzigingen, als ze al doorgaan, ook daadwerkelijk invloed zal hebben op het cannabisbeleid, is op moment van schrijven onduidelijk.

Een Tweede Kamer motie om hennepteelt anders te waarderen in de ecoregeling is aangenomen. De nieuwe landbouwregels zouden namelijk de industrie de nek om draaien.

Vezelhennep kweker Dun Agro breidt uit naar de Verenigde Staten. Dun Agro gaat dit jaar zelfs al vezelhennep oogsten in Indiana en Idaho, maar de verwerkingsfaciliteit is pas volgend jaar klaar.

CBD Novel Food aanvragen staan in de wacht in afwachting van meer onderzoek. De wetenschappers van de EFSA kunnen momenteel namelijk de veiligheid van cannabidiol (CBD) als Novel Food niet vaststellen vanwege ontbrekende gegevens en onzekerheden over mogelijke gevaren die verband houden met de inname van CBD.

Buitenland nieuws

Europa
De regering van Luxemburg is van plan om "een nationale productie- en verkoopketen op te zetten onder staatscontrole om de kwaliteit van het product te waarborgen" liet de minister weten. De minister van Gezondheid bezocht daarnaast juist Tilray in Portugal. Ook organiseert het een meeting voor gelijkgestemde landen.

Vijf hoorzittingen Duitse cannabis legalisatie met experts zijn afgelopen maand van start gegaan. Met de vijf hoorzittingen start de voorbereidende fase van de cannabis legalisatie wetgeving in Duitsland.

Malta plant nog steeds de opening van cannabis clubs dit jaar, maar die zullen vooralsnog niet toegankelijk zijn voor toeristen.

Eindelijk zal dit jaar Spanje verdere stappen gaan maken op het gebied van medicinale cannabis, al blijft het met beperkingen. Spaanse apotheken zullen eind dit jaar medicinale cannabis mogen verkopen.

Uit onderzoek van de UNIGE en het adviesbureau EBP blijkt dat het hele cannabissysteem in Zwitserland een jaarlijkse omzet van een miljard dollar genereert.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.