Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juni 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van juni 2023

Voor het PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen
Stadsdeel Amsterdam-Oost, met meer dan 100.000 inwoners en 10 coffeeshops, is geselecteerd door de gemeente om deel te nemen aan het wietexperiment.

De bestuursrechter erkende afgelopen maand fouten in besluitvorming over toelating Project C aan de wietproef loting, maar Project C zal niet toegelaten worden als wietexperiment teler. Wel overwegen ze een megaclaim.

Coffeeshops
Het gerechtshof heeft vragen gesteld aan het OM over het vervolgingsbeleid bij bonafide coffeeshops met grote handelsvoorraden. In een andere rechtszaak oordeelde de bestuursrechter dat gemeente Den Bosch niet zomaar een bedrijfspand kan sluiten na de vondst van minder dan een kilo wiet.

Coffeeshop John & Co is afgelopen maand geopend in Hellevoetsluis. Ook de drive-thru is inmiddels geopend.

Twee nieuwe coffeeshops kregen aanvankelijk groen licht in Tilburg na openbare loting, maar de gemeente Tilburg heeft inmiddels excuses aangeboden voor een fout en trekt plan voor de nieuwe coffeeshop aan het Verdiplein terug.

GroenLinks en PvdA willen door een bijeenkomst te organiseren informatie verzamelen over de vestiging van een coffeeshop in Dronten.

Coffeeshop ‘t Klavertje in Amersfoort is tijdelijk gesloten voor drie weken na vondst cannabis en contant geld in bovenliggende restaurant. Ook coffeeshop The Zoo in Zutphen is voor onbepaalde tijd gesloten na vondst van de voorraad.

De eigenaar van Moonlight in Den Haag heeft in overleg met de gemeente besloten de coffeeshop te sluiten en gedurende de komende twee weken gesloten te houden.

Burgemeester Blanksma heeft laten weten het besluit over een tweede coffeeshop in Helmond uit te stellen in afwachting van het wietexperiment.

Coffeeshop Catch 33 in Amsterdam verandert binnenkort in La Kalada. La Kalada is al de derde van origine Cannabis Social Club uit Barcelona die een coffeeshop in Amsterdam gaan uitbaten.

De Highlife Cup 2023 winnaars zijn bekend: De overall winnaar in de wiet categorie is coffeeshop Cremers uit Den Haag met Peach Champagne (504,5 punten) en de overall winnaar in de hasj categorie is coffeeshop De Ambassade uit Zwijndrecht met Kasjmir (518 punten). Inmiddels is de inschrijving voor de 2024 Highlife Cup begonnen.

Verder in Nederland
PCN heeft het bestuur versterkt en zet in op verbetering bankenproblematiek en wietexperiment. Evenals een landelijk coffeeshop keurmerk.

Buitenland nieuws
Het Europees Drugsagentschap (EMCDDA) heeft een nieuw rapport gepubliceerd over cannabiswetgeving en de mogelijke impact op de volksgezondheid en veiligheid.

Op International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2023 (26 juni) benadrukten VN-experts de noodzaak om straf te vervangen door steun en beleid te bevorderen dat de rechten van iedereen respecteert.

Europa
Parlementsleden in Luxemburg hebben afgelopen maand thuisteelt van vier cannabis planten per huishouden gelegaliseerd en bezit tot 3 gram op straat.

Half augustus zal het eerste deel van de cannabiswet Duitsland gepresenteerd worden aan het kabinet.

Grootste subsidie ooit in België voor medicinale cannabis onderzoek: CBX Medical ontvangt een subsidie van 573.500 euro voor onderzoek naar de biologische beschikbaarheid van cannabinoïden via verschillende toedieningsroutes.

Het einde van een tijdperk: Pusher Street in Christiania (Kopenhagen, Denemarken) gaat binnenkort voorgoed dicht.

Het Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (ANSM) in Frankrijk heeft afgelopen maand hexahydrocannabinol (HHC) en twee van zijn derivaten, HHC-acetaat (HHCO) en hexahydroxycannabiphorol (HHCP) op de lijst van verdovende middelen opgenomen.

Franse politici en bekendheden hebben opgeroepen op tot lokale experimenten met gereguleerde cannabis. De roep om verandering volgt op de publicatie van twee recente officiële rapporten die pleiten voor een gereguleerde legalisatie van cannabisgebruik.

De nationale drugsbeleidscoördinator Jindrich Voboril verklaarde dat de introductie van een legale, gereguleerde cannabismarkt in Tsjechië mogelijk zal leiden tot een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie.

Buiten Europa
Ondanks een meerderheid van stemmen werd het wetsvoorstel voor legalisatie van recreatieve cannabis in Colombia verworpen in de Senaat.

De minister van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) Xavier Becerra kondigde vorige week een duidelijk tijdschema aan voor het afronden van de cannabisbeoordeling op federaal niveau.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van het PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.