Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2022

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand. Dit is de dertiende editie.

Om te beginnen: maart was een droevige maand met het overlijden van Doede de Jong (1949-2022).

Experiment Gesloten Coffeeshopketen & Wietwet

Na een afgelopen maand zonder nieuws over het experiment, was er afgelopen wel nieuws. De eerste legale wietexperiment wiet komt pas in de coffeeshops in tweede kwartaal van 2023, er zijn problemen met bankrekeningen en de extra 'grote stad' is nog steeds onbevestigd schrijven de verantwoordelijke ministers in een kamerbrief. En naast Utrecht, worden er ook gesprekken gevoerd met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voor deelname aan het wietexperiment. Daarnaast is Aardachtig de nieuwste teler die is bevestigd voor het experiment gesloten coffeeshopketen.

De beantwoording op kamervragen over het initiatiefwetsvoorstel gesloten coffeeshopketen biedt overigens weinig hoop op overgang nog tijdens het wietexperiment.

Coffeeshops

Veel coffeeshops nieuws deze maand. Met kamervragen. Zo heeft D66 kamervragen gesteld over het faillissement van RCCS en de impact coffeeshops. Ook is de jaarlijkse Kerncijferrapportage 2021 Nationale Drug Monitor weer gepubliceerd met daarin uiteraard ook aandacht voor cannabisgebruik, prijzen en gemiddelde THC-gehaltes.

Er is een aanvraag gediend voor een nieuwe coffeeshop aan de Elektronweg op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht, terwijl coffeeshop Hugo in Amsterdam aan de Frederik Hendrikstraat de afgelopen maand is omgedoopt tot coffeeshop The Plug West.

De coffeeshop Tuda Fruta was vier weken gesloten tijdens schooltijd van een nabijgelegen school voor voortgezet onderwijs op last van de gemeente. Maar de rechter koos in hoger beroep de kant van de ondernemer.

D66 Amstelveen wil dat onderzocht wordt of er een coffeeshop in de stad kan komen en deelname aan het wietexperiment. Coffeeshops Den Helder moeten juist eerder dicht en verhuizen. De reden voor de verplichte verhuizingen is de herontwikkeling van de Koningstraat.

Bij een politiecontrole in de coffeeshop Flower Power in Leeuwarden is een minderjarige aangetroffen, wat tot 3 maanden sluiting leidde.Dat terwijl tijdens een controle van de coffeeshops in Den Bosch is een maal te veel voorraad en een 'illegale woonsituatie' aangetroffen.

Verder in Nederland

Medicinale cannabis
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is gestart met onderzoek naar de effecten van medicinale cannabisolie op de ernstige blaarziekte Epidermolysis Bullosa (EB).

Xebra, een van de vijf telers in de race voor de tender, heeft succesvol zijn eerst medicinale cannabis geoogst en aangeleverd bij het BMC.

Buitenland nieuws

Europa
Denemarken werkt aan wetgeving cannabis legalisering met pilot. Wel zal er eerst een referendum vooraf komen. En is het nog maar de vraag of er een politieke meerderheid zal komen.

Legalisatie in Duitsland mogelijk eerder via rechter dan politiek? Het Federaal Grondwettelijk Hof van Duitsland gaat namelijk aanvragen van drie districtsrechtbanken die het cannabisverbod als ongrondwettig beschouwen behandelen. Duitsland viert dit jaar vijf jaar sinds medicinale cannabis zijn intrede deed overigens, maar patiënten en experts willen aanzienlijke verbeteringen.

In Frankrijk maakt juist een decreet de teelt en productie van medicinale cannabis mogelijk sinds 1 maart, maar het maakt ook THC weer illegaal.

Er komen zo spoedig mogelijk twee grootschalige medicinale cannabis proeven aan in het Verenigd Koninkrijk om de effectiviteit te bewijzen.

Nieuw Europees onderzoek naar afvalwateranalyse van het EMCDDA maakt drugsgebruik in 75 steden en 25 landen inzichtelijk. Zo bleek onder andere dat het cannabisgebruik in Barcelona drie keer zo hoog is als in Amsterdam.

De aanvaardbare hoeveelheid THC in verhandelbare hennepvoeding in de Europese Unie is verhoogd na instemming van de Europese Commissie’s ScoPAFF.

Buiten Europa
Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate zijn aangewezen als provincies in Marokko om medicinale cannabis en industriële hennep te kweken.

Costa Rica legaliseert alsnog medicinale cannabis, maar zonder thuisteelt. Wetgeving was aanvankelijk eerder goedgekeurd door de politici, maar de president ging niet akkoord met het toestaan van thuisteelt.

Verenigde Staten en Canada
Cannabis moet uit lijst 1 van het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961 geschrapt worden en behandelt worden als handelsartikel lieten Nancy Mace (R-S.C.) en Barbara Lee (D-Calif.) weten in een gezamenlijk persbericht.

Volgens Leafly zijn er nu 428.059 voltijdse equivalente banen zijn die worden ondersteund door de legale cannabisindustrie in de VS.

Greenlane zit in de problemen en kondigt kostenbesparingen aan, waaronder een ontslaggolf in binnen- en buitenland. Ook zoekt het een lening.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.