Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen
In maart kwamen twee rechtszaken aan het licht die te maken hadden met het wietexpexperiment. Zo werd het bezwaar van de eerder ingelote teler Supraleaf voor het Experiment gesloten coffeeshopketen tegen het intrekken van de vergunning op 14 februari door de rechtbank ongegrond verklaard.

En ook Project C laat het er niet bij zitten. Afgelopen maand maakte advocaat Peter Schouten op Twitter bekend n dat Project C op 30 maart voor de rechtbank in Breda zal staan. Ze willen namelijk 90 miljoen euro vergoeding zien van de overheid.

Coffeeshops
Het rijk zal volgens de minister niet betrokken zijn bij een landelijk keurmerk coffeeshops liet ze weten bij de beantwoording van kamervragen van Sneller (D66), omdat ze het niet passend acht dat het rijk betrokken is bij een kwaliteitsoordeel dat een onderscheid maakt tussen de gedoogde shops.

Het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen heeft besloten om het ingezetenen criterium (I-criterium) niet langer te handhaven voor klanten van de twee coffeeshops in de stad liet de gemeente vorige week weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de zaak tegen de blowboot in Almere voor de derde keer voor de rechter brengen. De zaak draait al ruim dertien jaar en het OM werd in 2021 voor de tweede keer niet-ontvankelijk verklaard door de rechter. Het OM vocht dit besluit van de rechter aan tijdens een hoger beroep in Leeuwarden.

In de vergunning van de huidige coffeeshop De Barbershop vangemeente Voorne aan Zee staat dat als alle tien wietproef telers zijn aangewezen, de vergunning komt te vervallen. De nieuwe coffeeshop John & Co moet een ‘drive-thru’ coffeeshop worden aan de Stephensonweg.

Coffeeshop ’t Bunkertje in Apeldoorn is drie maanden gesloten. De gemeente heeft de gedoogverklaring tijdelijk ingetrokken. De maatregel is 21 maart, ingegaan en duurt tot juni.

Coffeeshop Cabo Negro / Asilah Dordrecht moet twee weken dicht na beschieting. De politie is momenteel bezig met het onderzoek naar de beschieting en de brandstichting.

Coffeeshop Caza in Tilburg moet drie maanden dicht blijven op last van de burgemeester nadat er op zaterdag 18 februari vroeg in de ochtend een explosie plaats vond.

De vergunning van de eigenaar van coffeeshop Indian Dylan in Eindhoven is ingetrokken waarmee er een einde lijkt te komen aan een van de best lopende coffeeshops van Eindhoven.

De coffeeshop Los Angeles in Amsterdam-Oost was eerder al gesloten van 2018 tot 2022 vanwege een vuurwerkexplosie en nu weer zes maanden na een explosie in februari en een beschieting in maart.

De coffeeshop Life II in Beverwijk zal niet heropenen, zo heeft de Raad van State besloten na een hoger beroep van de eigenaar.

Voor het einde van het jaar 2023 moet duidelijkheid komen of er een coffeeshop mag worden gevestigd in de gemeente Noordoostpolder.

De gemeente Zwolle heeft ruimte voor vijf coffeeshops, maar twee jaar na de sluiting van de New Balance maakt de gemeente nog steeds geen werk van het aantal coffeeshops wederom van vier naar vijf te krijgen.

Helmond wacht op een onderzoek dat verwacht wordt in het tweede kwartaal van 2023 voordat over een tweede coffeeshop kan worden gepraat.

Coffeeshop Softland (ook bekend als Greenhouse Effect) heet sinds 24 maart ‘Tyson 2.0’, vernoemd naar de cannabisproductlijn van de naamgever Mike Tyson.

Verder in Nederland
Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen 15 maart zijn partijen die negatief staan tegenover cannabis de grootste verliezers gebleken. Ook de zogenaamde ‘Linkse Wolk’, de combinatie GroenLinks en Partij van de Arbeid, deed het goed en zal (samen) een minder zetel hebben in de Eerste Kamer als de grote winnaar BoerBurgerBeweging.

De gemeente Amsterdam heeft een campagne gelanceerd om jonge Britse mannen te ontmoedigen naar de stad te komen voor seks en drugs. De campagne is gericht op mannen tussen de 18 en 35 jaar oud en maakt deel uit van de inspanningen van de gemeente om de reputatie van Amsterdam als Europese partystad te verbeteren.

Minister Kuipers gaf afgelopen maand tijdens een commissievergadering van VWS aan dat hij opnieuw advies zal aanvragen over de vergoeding van medicinale cannabis door zorgverzekeraars. Ook heeft hij in een brief van vijf pagina’s de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van medicinale cannabisbeleid. Daarin geeft hij onder andere aan dat in het tweede kwartaal van dit jaar de deadline is voor de nieuwe situatie en Bedrocan daardoor nog tot zeker juli zal aanblijven.

Buitenland nieuws

Europa
Het wietexperiment Zürich heeft definitieve goedkeuring ontvangen en start in augustus. Niet veel later kreeg ook het experiment in Lausanne goedkeuring en zal naar verwachting in de zomer starten.

Voor het einde van 2023 goedkeuring voor het Duitse wetsvoorstel dat cannabis zou legaliseren en voor de zomer van 2024 de eerste cannabiswinkels open. De Duitse planning voor legalisering is ambitieus, blijkt uit een interview met Carmen Wegge.

Vergeleken met 2021 (20.771 kg) is de hoeveelheid geïmporteerde medicinale cannabis in Duitsland gestegen met 19,79% in 2022, een record.

De Europese Commissie heeft besloten Hongarije voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen omdat het tegen de herindeling van cannabis stemde.

Afgelopen maand heeft de Maltese overheid de regels bekend gemaakt waar de te vormen Cannabis Social Clubs zich aan moeten houden. Dat werd gedaan in een juridische kennisgeving.

De handel en verkoop van HHC (Hexahydrocannabinol) in Oostenrijk is afgelopen maand verboden. Het ministerie van Volksgezondheid van Oostenrijk heeft HHC geclassificeerd als een nieuwe psychoactieve stof.

Buiten Europa
In een persbericht uitte het International Narcotics Control Board (INCB) zijn zorgen over de gevolgen van cannabis legalisatie die al meermaals door onderzoek zijn ontkracht. Geen verassing volgens insiders.

Raphael Mechoulam, de eerste die THC en CBD synthetiseerde, is afgelopen maand overleden. Hij werd 92 jaar.

De bouw van de eerste cannabisverwerkingsfabriek voor medicinale, cosmetische en industriële doeleinden in Marokko is gestart door Bio Cannat.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.