Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2022

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen
Het ministerie van VWS is in gesprek met een mogelijk elfde teler voor het wietexperiment.

Om daarnaast mogelijk ‘te versnellen’ met het wietexperiment, kan er aan een van de vier knoppen ‘worden gedraaid’: aanbod, overgangsfase, gemeenten en aantal telers.

Ook zijn alle tien wietexperiment telers zijn bekend die mogen gaan kweken voor het wietexperiment. Eentje wacht overigens nog op definitieve toewijzing, maar allemaal zijn ze succesvol door de BIBOB procedure gekomen.

Medicinale cannabis
Onverwachts groot nieuws kwam juist ook op het gebied van medicinale cannabis. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers stelde namelijk in een kamerbrief een aanpassing van het medicinale cannabis beleid voor om weer in positie te komen, inclusief Opiumwet wijziging. Mogelijk wordt daarmee de medicinale cannabisindustrie verder opengebroken.

Coffeeshops
En natuurlijk gebeurde er ook weer een hoop op coffeeshop gebied. Zo staat de gemeente Noordoostpolder in het noorden van Flevoland open voor de komst van een coffeeshop blijkt uit het coalitieakkoord. En als het aan de nieuwe coalitie ligt, dan komt er een extra coffeeshop in Den Bosch aan een uitvalsweg staat in het bestuursakkoord.

Een protest van de buurt tegen de komst van een coffeeshop, zal niet meer leidend zijn na een aangenomen voorstel van de gemeenteraad in Den Haag.

De burgemeester en wethouders van Vlissingen zijn positief over het opschorten van het i-criterium dusver, maar wachten wel eerst een ‘normale’ zomer af voordat een besluit zal worden genomen.

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Almelo gaat zich buigen over het intrekken van de vergunningen van de coffeeshops na een wijziging in de APV.

Zwijndrecht heeft weer een coffeeshop met de opening van coffeeshop De Ambassade op de plek waar voorheen Xpresso zat.

Coffeeshop Picasso in Amsterdam is Green Place Haarlemmerstraat geworden, de tweede vestiging van Green Place in Amsterdam.

Er zijn 21 bezwaren tegen verhuizing coffeeshop De Bengel in Wageningen, wat al speelt sinds 2004, maar de ondernemer blijft desondanks positief.

Barneys, Best Friends en Sensi Seeds hebben acht concrete voorstellen als alternatieven voor het invoeren van het i-criterium in Amsterdam gepresenteerd in een discussienota ‘It takes two to tango’.

Verder in Nederland

Het ministerie van Landbouw draait mogelijk de vezelhennepindustrie de nek om met de nieuwe landbouwregels die vanaf 2023 zouden in gaan en funest zijn voor de vezelhennepindustrie in Nederland. Dit jaar is er overigens 225 hectare land in Friesland dit jaar voor de vezelhennepteelt. Dat is iets minder dan de gewenste 350 hectare.

De gemeente Amsterdam wil vooroplopen bij de regulering van cannabis (en MDMA) blijkt uit het nieuwe coalitieakkoord.

Het nieuwe ‘bidbook’ van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod is afgelopen maand verspreid onder alle 225 Eerste en Tweede Kamerleden en is nu ook te downloaden als PDF.

Buitenland nieuws

Europa
Thuisteelt wetgeving zal in juni worden gepresenteerd aan het kabinet van Luxemburg. Dat heeft de minister van Justitie Sam Tanson afgelopen maand in de Kamer bekendgemaakt.

De presentatie van het cannabis legalisatie wetsontwerp in Duitsland zal plaatsvinden in de tweede helft van het jaar. Die Grünen en de FDP zien cannabis thuisteelt in Duitsland wel zitten overigens als onderdeel van de aanstaande regulering. En ook bij de SPD is er beweging. De legalisering van cannabis in Duitsland is mogelijk al een feit begin 2023 als we de justitieminister mogen geloven. Als de wet om cannabis te legaliseren dit jaar niet wordt aangenomen, zullen de fondsen voor de public relations van het ministerie van Volksgezondheid tijdelijk worden bevroren.

De Zwitserse stad Lausanne wil graag eind dit jaar beginnen met het verstrekken van legale wiet ter experiment, maar heeft nog wel definitieve goedkeuring nodig.

Medicinale cannabis zal nog dit jaar te koop zijn in apotheken in Griekenland, ook voor buitenlanders met een recept van een dokter.

Gaat een persoon cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseren in Oostenrijk? Eerder gingen Zuid Afrika, Georgië en Mexico al Oostenrijk voor door het verbod op cannabis voor persoonlijk gebruik ongrondwettig te verklaren.

Buiten Europa
Rhode Island heeft als 19e Amerikaanse staat cannabis gelegaliseerd. Delen van de wet die volwassenen toelaten om cannabis te bezitten en thuis te kweken, zijn onmiddellijk van kracht gegaan.

Activisten in Missouri en South Dakota leveren handtekeningen in voor referendum. De handtekeningen in Missouri en South Dakota moeten nog wel geverifieerd worden. In Maryland is het al zeker dat in november kiezers naar de stembus gaan om te stemmen over de legalisering van cannabis

18 Amerikaanse staten met legale wiet waren alleen al in 2021 goed voor $3,7 miljard aan belastinginkomsten. In Colorado bedroegen de inkomsten uit de belasting op cannabis zelfs zeven keer meer dan die van alcohol. Cannabis is inmiddels Amerika’s vijfde meest waardevolle gewas.

Studie met 90.000 samples bevestigd: Indica/Sativa labels zijn onzin. Het is alweer de derde studie die labels als Indica, Sativa en Hybride onderuit haalt. Soortjes verschillen daarnaast ook flink per kweker. Maar er is ook ruimte voor vernieuwing.

Eerder dit jaar legaliseerde Argentinië al Medicinale Cannabis Social Clubs tot 150 patiënten, medicinale thuisteelt en verkoop van cannabisolie via apotheken. Afgelopen maand keurde de Argentijnse politiek ook medicinale cannabis en hennep regelgeving goed.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.