Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2024

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2024

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2024

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen

Voor de vierde keer heeft de overheid een nieuwe tijdlijn gepresenteerd van het wietexperiment. Nu met toevoeging van de start overgangsfase op 17 juni.

De burgemeesters van Breda en Tilburg reageerden op het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie en de toekomst van de wietproef.

De ministers hebben met een Kamerbrief gereageerd op vragen gesteld door NSC over het onderzoek naar het wietexperiment.

Coffeeshops

De rechter heeft de bezwaren van de Almelose coffeeshops over tijdelijke vergunningen afgewezen, volgende stap is de Raad van State.

Bewonerscollectief De Uithof is een petitie en gestart en heeft een bezwaar ingediend tegen het voorstel van de gemeente Den Haag om coffeeshop Galaxy naar de Jaap Edenweg te verhuizen.

Coffeeshop Columbus in Harderwijk blijft in de binnenstad. Hoewel er verschillende locaties zijn overwogen, zoals bedrijventerrein Lorentz en andere gebieden, bleek de binnenstad uiteindelijk het meest geschikt.

Weer een coffeeshop verandert in The Plug: binnenkort zal The Plug Amersfoort openen en de coffeeshop ‘t Klavertje verleden tijd zijn. Baba coffeeshop in de Barentszstraat in Amsterdam gaat voortaan door het leven onder de naam The Plug Westerdok. En coffeeshop Speakeasy te Eerste Oosterparkstraat 47 in Amsterdam is sinds april The Plug East geworden.

Gemeente Den Bosch versoepelde het i-criterium voor de coffeeshops. De veranderingen in ‘s-Hertogenbosch zijn gelijk aan de regels die al in Tilburg gelden.

Coffeeshop Caza in Tilburg moet langer gesloten blijven. Dit keer niet door een aanslag, maar door de slechte bouwkundige staat van het pand.

De politie zoekt getuigen nadat er een explosief is aangetroffen vorige week op het raam van Coffeeshop Atlas in Amsterdam-Noord.

Verder in Nederland

In het afgelopen maand gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat de volgende zin: “Het blijft verboden drugs te bezitten, verkopen of produceren.”

De burgemeesters uit het Noorden pleiten voor de oprichting van een nieuw drugsteam dat zich richt op het oprollen van zowel wietkwekerijen als drugslabs.

Zo’n 1,4 miljard euro zou binnen de Nederlandse economie blijven, terwijl zo’n 0,2 miljard euro zijn weg naar het buitenland zou vinden, aldus het CBS.

Al een aantal jaren neemt het aantal opgerolde cannabis kwekerijen, stekkerijen, drogerijen en growshops flink af in Nederland blijkt uit het ‘Nationaal overzicht drugslocaties 2023’.

Buitenland nieuws

Europa

Zo’n zes miljoen Duitsers hebben al wietzaden ingekocht en nog zo’n 9 miljoen zijn dat nog van plan volgens een recente YouGov peiling.

Er zijn 37 interesseverklaringen ingediend om een teeltvereniging in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts te beginnen. Het aanvragen van vergunning kan vanaf 1 juli.

Duitsland importeerde iets minder dan 8 ton medicinale cannabis uit zo'n 24 landen in Q1 2024, iets minder dan in Q3 en Q4 2023.

In heel Duitsland zijn sinds een maand minstens 125 mensen uit de gevangenis vrijgelaten voor cannabis gerelateerde overtredingen.

De experimenten met gereguleerde teelt en verkoop van cannabis in Duitsland kunnen mogelijk onder de huidige CanG wetgeving al worden gerealiseerd.

Voorzitters coalitiepartijen in Tsjechië bespraken cannabis wetsontwerp. Het wetsvoorstel dat cannabis zou legaliseren in Tsjechië wordt momenteel besproken binnen de regeringscoalitie.

Met het oog op de komende Europese verkiezingen op 6 juni, is afgelopen week het Drug Policy Manifesto gelanceerd.

Buiten Europa

De president van Zuid-Afrika heeft wetgeving ondertekend die cannabis voor persoonlijke doeleinden reguleert.

Vanaf medio juni worden legaal geproduceerde cannabisproducten verwacht in apotheken overal in het koninkrijk Marokko. Marokkaanse boeren en investeerders dringen daarnaast aan op uitbreiding van cannabis legalisatie drie jaar na gedeeltelijke legalisatie voor export.

Volgens een analyse van nationale enquêtegegevens meldden in 2022 naar schatting 17,7 miljoen Amerikanen dagelijks of bijna dagelijks cannabis te consumeren.

Biden maakte bekend dat zijn regering officieel stappen onderneemt om cannabis te herindelen van Schedule I naar Schedule III.

Democratische senatoren in de Verenigde Staten hebben afgelopen maand wetgeving geïntroduceerd om cannabis op federaal niveau te legaliseren.

De totale belastinginkomsten uit de legale verkoop van cannabis in de Verenigde Staten hebben de grens van $20 miljard overschreden.

Volgens de nieuwe premier van Thailand zou cannabis te makkelijk beschikbaar zou zijn voor kinderen en de criminaliteit zijn toegenomen en wil hij het daarom nu weer verbieden voor recreatief gebruik.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.