Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van november 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van november 2021

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand. Dit is de negende editie.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen


Er zijn inmiddels zeven telers bevestigd voor het wietexperiment liet Grapperhaus weten afgelopen maand in een brief aan de Tweede Kamer. Verder verwacht hij een start van de overgangsfase in de tweede helft van 2022.

Aurora (NASDAQ:ACB) investeert in wietexperiment teler The Growery. De investering van Aurora in The Growery is de tweede (bekende) beursgenoteerde investering in een wietexperiment teler.

Wietexperiment teler Cannamax is weer een stapje dichterbij de aankoop van het perceel in de gemeente Lingewaard in Gelderland.

Een andere wietexperiment teler wil zich vestigen in Hellevoetsluis, terwijl weer een andere teler bezig is om zich te vestigen in Almere.

En verder in Nederland

Coffeeshops
Het CDA zou graag zien dat alle coffeeshops naar bedrijventerreinen verkassen.

Volgens de 2021 THC-Monitor van het Trimbos is de prijs van cannabis in de coffeeshops iets omhoog gegaan, terwijl het THC gemiddelde iets is gedaald.

Gemeente Tilburg blijft aandringen op verruiming voorraad coffeeshops. De burgemeester heeft het al eerder aangekaart, maar daar zou door de coronacrisis en het aanstaande wietexperiment niets van zijn gekomen.

Johan van Laarhoven wil schadevergoeding van de Staat: “Ooit zal de waarheid boven tafel komen”, zei van Laarhoven tegen het Brabants Dagblad.

Grapperhaus maakte een pijnlijke misser in de beantwoording van de kamervragen naar aanleiding van het manifest van de 36 burgemeesters. Ook had hij het daarin over het wietexperiment en gaf hij zijn kijk op de legalisering van cannabis.

Cannacenter Best Friends Zuidoost afhaalcoffeeshop is afgelopen maand geopend op de Hettenheuvelweg in Amsterdam als onderdeel van de pilot ‘Verplaatsing Coffeeshops’.

De coffeeshop High Times aan de Roostenlaan in Eindhoven moet voor negen maanden dicht omdat de voorraad is gevonden in een woning.

Medicinale cannabis
Xebra Brands start proef met medicinale cannabisteelt in Nederland. De teelt in Nederland vindt plaats in de binnenfaciliteit van Xebra.

De stichting Suver Nuver en de voorzitter Rinus Beintema zijn schuldig bevonden aan het overtreden van de geneesmiddelenwet, maar krijgen geen straf. Wel moeten (en zijn ze inmiddels) gestopt met wietolie verstrekken.

Het Instituut Medicinale Cannabis Nederland is bezorgt over medicinale cannabis gebruikers. Maar 1 op de 14 doet dit in overleg met een arts of apotheker.

Maripharm vraagt kwekersrecht aan voor zeventien cannabis soortjes. De aanvraag werd opgemerkt door de overzichten van kwekersrechtaanvragen van de Raad voor Plantenrassen.

Buitenland nieuws

Europa
Afgelopen maand heeft de stoplichtcoalitie in Duitsland hun regeerakkoord gepresenteerd met daarin klare taal over het overgaan tot het reguleren van cannabis. Het zou zo’n 4,7 miljard euro per jaar en 27.000 banen volgens onderzoek op kunnen leveren. De apothekersbond aast inmiddels op de mogelijkheid om verkooppunt te worden.

Tsjechische activist en eindredacteur Legalizace Robert Veverka schuldig bevonden aan verspreiding van ‘toxicomanie’. Met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting is het dus erbarmelijk gesteld in het Europese land hier niet zo heel ver vandaan.

Legale status van cannabidiol (CBD) in Europese Unie blijft onzeker. De Europese Commissie heeft namelijk de beslissing om CBD niet als drugs te zien nog niet bekrachtigd. En de INCB gooit mogelijk nog roet in het eten.

Buiten Europa
De Republikeinse Nancy Mace maakte afgelopen maand haar eigen cannabis legalisatie voorstel bekend voor de VS, de States Reform Act. Steun voor legalisatie cannabis in de VS op recordhoogte: 68%. Legalisatie van cannabis heeft sinds 2013 een steun van de meerderheid van de Amerikanen.

Maleisië gaat import en gebruik van medicinale cannabis toestaan. Nog niet zo lang werd er nog de doodstraf geëist voor een medicinale cannabis zaak in Maleisië, wat het des te opmerkelijker maakt dat het land overstag gaat.

De BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) willen dat er een verkenning wordt gestart om het cannabisbeleid gelijk te trekken met het Nederlandse cannabisbeleid.

Sinds afgelopen maand kan je in Ontario (Canada) een bestelling plaatsen via Uber bij hun partner Tokyo Smoke (Canopy Growth), maar moet je het wel zelf ophalen in de winkel.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

 

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.