Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van november 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van november 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen

De rijksoverheid heeft de bijsluiter gepubliceerd die tijdens het Experiment gesloten coffeeshopketen via een QR-code op de verpakking te vinden zal zijn. De bijsluiter zelf is onderverdeeld in zes verschillende delen.

De toevoeging van stadsdeel Amsterdam-Oost aan het Experiment gesloten coffeeshopketen roept volgens de BCD complexe kwesties op.

Coffeeshops

Burgemeester Hein van der Loo van Almere kondigde aan vijfde coffeeshopvergunning op te nemen in nieuw coffeeshopbeleid, in lijn met het aanstaande wietexperiment.

Ondanks een verwoede poging van Lijst Smolders Tilburg (LST) om de komst van coffeeshop Dispensary-Legal in winkelcentrum Koningsoord in Berkel-Enschot te ‘pauzeren’, heeft de gemeenteraad besloten om de vergunningsprocedure voort te zetten.

Plannen voor een nieuwe coffeeshop in de Haarlemse Waarderpolder zorgen voor verdeeldheid en zorgen bij lokale ondernemers en het gemeentebestuur.

De toekomstige coffeeshop Magic in Doetinchem heeft tijdens een informatieavond beloftes gemaakt aan bezorgde omwonenden om de veiligheid te waarborgen.

Hoogeveners kregen de kans om met Tweede Kamerkandidaten Anne Kuik en Bart van Dekken te spreken op 20 november over de veiligheidssituatie en de mogelijke impact van coffeeshops in de gemeente.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat een medewerker van The Bulldog terecht is ontslagen wegens verduistering en een ongeloofwaardig verweer had.

De toekomst van de Apeldoornse coffeeshop de Palm is in handen van de bezwarencommissie van de gemeente, die een koerswijziging hebben gemaakt naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State.

De gemeenteraad van Barneveld gaat op initiatief van de partij Pro’98 in gesprek met experts over de mogelijke komst van een coffeeshop.

Na de dodelijke schietpartij in de Amsterdamse coffeeshop Green Place is een verdachte gearresteerd in Duitsland.

offeeshopondernemer Henk de Vries heeft Red Bull voor de rechter gedaagd omdat hij beweert dat het zijn The Bulldog Energiedrinks heeft ‘vermoord’. De uitspraak volgt in december.

Westlandse Burgemeester Arends wijst coffeeshop idee resoluut af, ondanks D66-aandringen Het debat over de mogelijke vestiging van een coffeeshop in Westland vond plaats afgelopen maand tijdens de raadscommissie Bestuur.

Doja kondigt opening van Doja Coffeeshop in Amsterdam aan in 2024. Doja zou je kunnen kennen van de RS11 strain, Rainbow Sherbert #11, of de latere kruising Zoap.

Burgemeester van Tilburg benadrukte de noodzaak van legalisering cannabis in interview: “Nederland liep altijd voorop in het softdrugsbeleid, maar we lopen nu achter als het gaat om legalisering,” aldus de burgemeester van Tilburg.

Een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam zijn een petitie gestart waarmee ze een ‘verzoek tot keurmerk’ voor coffeeshops willen indienen bij de leden van de gemeenteraad.

Verder in Nederland

Hoe denken Geert Wilders en de PVV over coffeeshops, het gedoogbeleid en het wietexperiment? Mauro legde het uit in dit artikel.

In het afgelopen jaar 2022 consumeerden ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders cannabis volgens De Nationale Drugs Monitor, ongeveer 7,8 procent van de bevolking.

Jef Martens bezocht dinsdag 14 november Breda voor een politieke avond georganiseerd door D66 met Tweede Kamerlid Joost Sneller en demissionair minister Ernst Kuipers (VWS) over het cannabisbeleid. Een impressie met een verslag van de gestelde vragen en antwoorden.

Stichting VOC brengt WODC rapport over huisuitzettingen door Wet Damocles extra onder aandacht van journalisten en politici: ‘Meer dan vijf gram wiet of hasj wordt beschouwd als handelshoeveelheid; het aantreffen hiervan is ook voldoende voor huisuitzetting.’

Burgemeester van Amsterdam organiseert internationale conferentie ‘Dealing with Drugs – Cities and the quest for regulation’. Sprekers, deelnemers en partners zijn bekende, maar ook onbekende namen.

Erelid van de Nederlandse Politiebond Hans van Duijn is bekroond met de Koos Zwart Award voor zijn uitzonderlijke inzet in de strijd voor de normalisering van cannabis.

Het stemmen in de Cannabis Industrie Awards 2023 is voorbij en de winnaars hebben onder embargo te horen gekregen of ze hebben gewonnen. Voor de uitreiking op 7 december zijn nog een beperkt aantal kaartjes te koop.

Buitenland nieuws

Europa

De Zwitserse steden Biel, Bern en Luzern zijn gestart met de inschrijving voor een pilotproject voor de verkoop van gereguleerde cannabis.

De Duitse regering heeft een akkoord bereikt over aanpassingen aan de cannabiswet: bezit, thuisteelt en het gebruik van cannabis worden verruimd.

Medicann heeft de allereerste medicinale cannabis kliniek in Ierland gelanceerd, die patiënten met diverse aandoeningen bedient, ongeacht het programma voor toegang tot medicinale cannabis.

Op 3 december 2019 werd Dušan Dvořák namelijk door de rechtbank van Prostejov veroordeeld tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf wegens de illegale productie en distributie van hennep met 0,56% THC.

Een recente analyse van het EMCDDA en Europol wijst op een grotere diversiteit aan cannabisproducten, toenemende potentie en veiligheidsrisico’s in de EU.

Buiten Europa

Een historisch moment voor de cannabisindustrie in Marokko werd onlangs gerealiseerd toen Chauen zijn eerste legale cannabiszending verzond.

Een meerderheid van de kiezers in Ohio heeft zoals verwacht ingestemd met een referendum dat het bezit, thuisteelt en verkoop van cannabis legaliseert voor personen van 21 jaar en ouder. De goedkeuring van deze wetgeving weerspiegelt de brede steun voor cannabis legalisatie in de staat.

Gallup-peiling onthult dat 70% van de Amerikanen voorstander is van cannabis legalisatie, het hoogste niveau ooit, met een stijging van 12% sinds 2013.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.