Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van oktober 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van oktober 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen

De demissionaire minister Ernst Kuipers (VWS) zat 30 oktober bij Beau om te praten over zijn periode als minister in Rutte IV en kwam zelf met het wietexperiment.

Afgelopen maand liep er ook een internetconsultatie in de vorm van een AMvB over drie wijzigingen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen besluit.

Vanuit de telers werd bekend dat Paradise Seeds de officiële leverancier Holigram is geworden. Zij waren eerder al gestart met bouwen, maar afgelopen maand werd ook bekend dat Q-Farms is begonnen met bouwen. Daarnaast kreeg teler Village Farm zes maanden verlenging van de NASDAQ om aan nalevingsnormen te voldoen.

Ook werd bekend dat dat Arista BV, lotnummer 15 bij de wietproef-loting, alvast een meerderheid van de gemeenteraad van Heerhugowaard achter zich heeft, mochten ze alsnog het seintje krijgen dat ze zijn ingeloot en mogen gaan bouwen.

Coffeeshops

De politieke fracties GroenLinks en D66 in Gouda zetten zich in voor een herziening van het huidige coffeeshopbeleid in de stad. Ze pleiten voor een betere spreiding van de vier bestaande coffeeshops en onderzoeken zelfs de mogelijkheid van een ‘drive-in’ coffeeshop.

De gemeente Utrecht is positief over een nieuw plan om een coffeeshop te vestigen op bedrijventerrein Lage Weide, gelegen aan de Elektronweg.

De gemeente Hoogeveen bereidt zich voor op de mogelijke komst van een coffeeshop tegen de zomer van 2024. Inmiddels hebben de christelijke partijen CDA, CU en SGP al een petitie tegen de komst van een coffeeshop gestart en verspreiden daarmee nepnieuws.

Volgens rioolwateronderzoek in opdracht van de gemeente Leeuwarden is het cannabisgebruik in Leeuwarden groter dan in Amsterdam.

De overname van de Arnhemse coffeeshop THC gaat niet door, nadat een Amsterdamse investeerder de juridische strijd op heeft gegeven.

De burgemeester van Tilburg heeft in een brief aangekondigd dat de beslissing over de coffeeshop ‘Dispensary Legal‘ bij winkelcentrum Koningsoord is uitgesteld tot eind november.

Drie politieke partijen in Almere, D66, Leefbaar Almere en GroenLinks, hebben het college verschillende vragen gesteld voor de uitbreiding van het aantal coffeeshops in de stad.

Een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam zijn een petitie gestart waarmee ze een ‘verzoek tot keurmerk’ voor coffeeshops willen indienen bij de leden van de gemeenteraad.

Verder in Nederland

Pieter Omtzigt zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract schrijft in het verkiezingsprogramma: ‘We handhaven het huidige softdrugsbeleid‘.

Het ministerie van van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou in gesprek zijn met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bleek tijdens een Q&A sessie na een presentatie over de Nationale aanpak biobased bouwen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Buitenland nieuws

Europa

Het toekennen van de twee operationele vergunningen aan clubs in Malta betekend dat de clubs nu mogen gaan kweken.

Het Zwitserse Departement van Binnenlandse Zaken heeft op 9 oktober 2023 10 nieuwe individuele stoffen en een groep van synthetische cannabinoïden toegevoegd aan de lijst van verboden middelen.

Ook in Zwitserland: Genève start in december als derde in Zwitserland met legale cannabisverkoop experiment. Registraties voor het experiment zijn al onderweg. Een verkooppunt opent in december in Vernier.

Het regionale administratieve hof in Italië heeft een decreet geblokkeerd dat orale CBD olie als verdovend middel had aangemerkt.

Buiten Europa

Het Marokaanse cannabisagentschap plant een prospectiereis naar Nederland om investeerders te werven om de groei van de cannabisindustrie te steunen.

Health Canada heeft afgelopen maand een deel van de tussentijdse evaluatie, ‘What we heard‘, gepubliceerd.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.