Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2021

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand. Dit is de zevende editie.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen
We beginnen zoals gebruikelijk met het wietexperiment nieuws. Zo leerden we in september dat Cannamax en Fyta zijn bevestigd als 4e en 5e telers voor wietexperiment. Alhoewel Cannamax nog niet zeker is van hun locatie. Later in de maand werd ook Leli Holland bevestigd doordat Village Farms (NASDAQ:VFF) bekend maakte 80% aandelen te hebben gekocht.

En verder in Nederland

De PCN maakte op de eigen website bekend dat de Rabobank komt met maatwerk voor cash opnames coffeeshops. Ook beantwoordde Grapperhaus kamervragen over de verplichte acceptatie van een coffeeshop door ABN Amro.

36 burgemeesters en een wethouder, Greetje Bos (VVD, Breda), zijn het er over eens: de legalisering van cannabis is een van dé manieren om de ‘ondermijnende criminaliteit’ te bestrijden schrijven ze in een nieuw manifest. Ook burgemeester Halsema van Amsterdam en Dijksma van Utrecht sloten zich later aan bij het manifest.

De politiek Helmond wil meer coffeeshops, maar is ook controlegemeente in wietexperiment, waardoor het maar de vraag is of meer coffeeshops lukt op korte termijn. En de PvdA in Den Haag ziet wel iets in spreiding coffeeshops door de stad. Een mooi idee in theorie, maar in de praktijk blijkt het lastig haalbaar. De gemeente Den Bosch kan coffeeshop Chip ‘n Dale niet dwingen eerder de deuren te sluiten oordeelt de rechter. Het besluit van de gemeente noemde de rechter ‘onzorgvuldig’ en in strijd met de ‘beginselen van behoorlijk bestuur’.

Sinds 25 september j.l. zul je een coronatoegangsbewijs moeten kunnen overleggen wil je mogen zitten in de coffeeshops, maar niet bij het afhalen.

Medicinale cannabis
De aantal keren dat medicinale cannabis verstrekt is in de eerste helft van 2021, 20.000 keer, is 9% minder dan in de eerste helft van 2020. Wel is de prijs van medicinale cannabis in de apotheek verlaagt met 5% naar 5,5 euro per gram per 1 september. En er was de GreenTech 2021 in de Rai waar via medicinale cannabis de sector was vertegenwoordigd.

Industriële hennep
De industriële hennepindustrie in Nederland timmert hard aan de weg. Zo maakte deze maand Hempflax bekend dat het 2 miljoen euro investeert in vergroting van de capaciteit van hun verwerkingsfabriek in Oude Pekela.

Buitenland nieuws

Europa

Luxemburg zou de productie en verkoop van cannabis gaan legaliseren, maar in uitgelekte plannen lijkt het alleen om thuisteelt te gaan. Minister van Justitie Sam Tanson zei deze maand dat het wetsvoorstel voor de legalisering van cannabis over een paar weken in de Tweede Kamer zal worden ingediend.

Zürich, de grootste stad van Zwitserland, gaat als eerste stad experimenteren met de verkoop van cannabis via apotheken en clubs. Tsjechië zal per januari 2022 meer THC toe gaan staan in vezelhennep producten. En de vezelhennep THC limiet op het veld zelf gaat naar 1%.

Thuisteelt en clubs regulering haalt het niet in Spaanse Senaat (216-29). Ook op het gebied van de Cannabis Social Clubs in Barcelona is er geen goed nieuws te melden. De clubs hebben inmiddels brieven ontvangen en de eerste inspecties zijn geweest.

Een Italiaanse Tweede Kamer commissie heeft een wettekst goedgekeurd voor decriminalisatie van thuisteelt, maar daarmee is het nog geen wet.

De import van medicinale cannabis naar Duitsland is de eerste helft van 2021 met 80% gestegen. En Jef Martens maakte alvast een snelle analyse naar aanleiding van de Duitse verkiezingen.

Buiten Europa

Regulering van een van de grootste cannabismarkten ter wereld laat nog op zich wachten, maar een Mexicaanse senator bevestigde deze maand dat het toch echt deze parlementaire sessie nog gaat gebeuren.

World Anti-Doping Agency (WADA) bekijkt cannabisverbod. Cannabis blijft een verboden middel voor atleten in 2022, maar daarna komt er mogelijk verandering.

Voor het eerst in de wereld gaat een overheidsinstantie een cannabis competitie organiseren in Californië tijdens de California State Fair waar ook wijn, kaas, olijfolie en ambachtelijk bier hun opwachting maken.

Op de beurs


Aurora gaat een kwekerij sluiten in Alberta, Canada, en ontslaat daarmee 8% van de werknemers. En TerrAscend neemt concurrent Gage Cannabis over voor $545 miljoen. Vanaf vandaag, 1 september, zijn de aandelen van het Israëlische InterCure te vinden op de NASDAQ onder de ticker INCR.

Cannabis Industrie Awards 2021 begonnen


In december 2021 zullen voor het eerst de Cannabis Industrie Awards winnaars online bekend worden gemaakt. Er zijn prijzen te winnen in negen categorieën en er is een nieuwe persprijs, de Groene Griffel. De organisatie van de verkiezing is in handen van Mauro Picavet, oprichter van web platform Cannabisindustrie.nl, Rens Hoppenbrouwers en Derrick Bergman. Zij kennen de cannabiswereld door en door en hebben ruime en diverse organisatie ervaring (o.a. HomeGrown Cup, Cannabis Bevrijdingsdag, Cannabis Tribunaal, De Gouden Gieter). De Cannabis Industrie Awards 2021 worden ondersteund door PCN.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.