Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2022

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Symposium ter ere van 25 jaar PCN
Programma, panels en panelleden bekend van 25 jaar PCN symposium: gebruik code ‘cannabisindustrie’ (zonder de haakjes) en krijg 50% korting. Klik hier om je tickets te bestellen en klik hier voor meer informatie.

Coffeeshops
De gemeenteraad van Amsterdam heeft eind september in de Algemene Zaken commissie tegen het invoeren van het i-criterium (ingezetenencriterium) en daarmee een coffeeshopverbod voor toeristen gestemd dat was bedacht door de driehoek, de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie.

De Burgemeester van Helmond, Elly Blanksma-van den Heuvel (CDA), heeft deze maand aangegeven dat ze in het najaar in gesprek wil met de gemeenteraad over de ‘stand van zaken van het coffeeshopbeleid en de vervolgstappen’. Ook vroeg Stef Stevens, fractievoorzitter van D66 Helmond, zich ook af of Helmond niet de elfde stad in het wietexperiment kan worden.

Coffeeshop Casa in Zoetermeer hoeft voorlopig niet te verhuizen. Volgens de gemeente, politie en handhaving heeft de coffeeshop geen aantrekkingskracht op de gymnasten van Gymworld.

Apeldoornse coffeeshop De Palm voor Raad van State om schaarse vergunningen. Alleen in bijzondere gevallen maakt de Raad van State een uitzondering, waar nu de advocaat op aanstuurt. De Raad van State heeft geoordeeld dat de burgemeester van Tilburg de bedrijfspanden met voorraad voor The Grass Company coffeeshops mocht sluiten.

De voormalige eigenaren van de coffeeshop New Balance willen 12.000 euro schadevergoeding van de gemeente Zwolle omdat ze zes maanden huur voor een gesloten pand moesten blijven betalen.

Burgemeester Wageningen akkoord met verhuizing coffeeshop De Bengel. Dat terwijl de rechter heeft bepaald dat coffeeshop Columbus in het centrum van Harderwijk mag blijven.

Buitenland nieuws

Europa
Ook in Vernier, kanton Genève, komt een wietexperiment met één club. De proef in Vernier zal drie jaar duren en de productie, biologisch en lokaal, en de verkoop zullen in handen zijn van een vereniging. De voorzitter van de vereniging is niemand minder dan Ruth Dreifuss, voormalig president van Zwitserland. Dat terwijl het wietexperiment in Basel is vertraagd door pesticiden gevonden op de wiet. De vertraging kan enkele weken of zelfs maanden duren.

Drugscoördinator Tsjechië: voor einde jaar wetsvoorstel cannabis regulering. Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door de Piraten Partij van Tsjechië kan de legalisatie van cannabis tussen de 650 miljoen en 1,8 miljard kronen per jaar opleveren voor de staatskas, zo’n 26 tot 75 miljoen euro per jaar aan belastingen.

De gezondheidscommissie van de Bundestag bezocht legale cannabis kwekerijen, cannabiswinkels en test laboratoria op een recente trip naar Californië. Volgens een nieuwe peiling van Ipsos steunt meer dan de helft van de Duitsers het plan van de stoplichtcoalitie om over te gaan tot de legalisering en regulering van cannabis. Jef Martens vatte de presentatie van de SPD samen over de legalisering van cannabis met decriminalisering in 2023, start verkoop januari 2024.

Met PFAS verontreinigende grond succesvol gezuiverd met hennep in België. Na één zaai- en oogstbeurt met industriële hennep is de hoeveelheid PFAS in de grond met 10% gedaald in het Belgische Zwijndrecht. En Canbe is het eerste bedrijf geworden dat industriële hennep heeft geoogst in België voor de productie van CBD olie.Ook in België: Afgelopen maand hebben de Vlaamse liberalen van de partij Open VLD ingestemd met een stelling van de jongeren partij Jong VLD dat cannabis in België gelegaliseerd moet worden.

Buiten Europa
Australiërs zouden wel eens tegen het einde van 2023 legaal cannabis kunnen gebruiken als het voorstel van de Groenen door het federale parlement wordt aangenomen.

Cannabis Vereniging Bonaire opgericht om tot legalisering te komen. De Cannabis Vereniging Bonaire zal bij de overheid lobbyen voor een goed gereguleerde, legale cannabisindustrie op Bonaire voor zowel medische als recreatieve doeleinden. Ook de regering van Sint Maarten wil onderzoek doen naar de mogelijkheid tot het creëren van een legale cannabisindustrie bleek eerder deze week.

Panama reguleert medicinale cannabis met presidentieel decreet. Het decreet staat het gebruik van medicinale cannabis toe in Panama door mensen met een recept waar streng op wordt gecontroleerd.

New York keurt regels goed voor medicinale cannabis thuisteelt. Geregistreerde medicinale cannabis patiënten mogen 3 volwassen en 3 onvolwassen planten hebben tegelijkertijd in New York, maar ook mantelzorgers mogen helpen met de planten of ze zelfs kweken voor de patiënt.

Cannabis consumptie lounges komen naar Las Vegas nadat de gemeenteraad afgelopen maand tegen een voorstel stemde dat ze niet zou toelaten.

De legalisatie van cannabis in een Amerikaanse staat doet de verkoop van farmaceutische bedrijven met gemiddeld $ 3 miljard verminderen volgens een nieuwe studie.

Het zal je wellicht niet verbazen, maar nieuw onderzoek van Leafly onthult hoe sommige gemeenten in de VS de zwarte markt ondersteunen door geen cannabiswinkels toe te staan. Ook in Nederland staan 70% van de gemeenten geen coffeeshops toe.

De Zuid Afrikaanse non-profit Fields of Green for ALL geeft een vervolg aan de Trial of the Plant rechtszaak die cannabis decriminaliseerde voor persoonlijk gebruik in 2019. Mogelijk door de uitspraak van het hooggerechtshof in Zuid-Afrika die bepaalde dat cannabis clubs illegaal zijn.

De World Anti-Doping Agency (WADA) zal onderzoek blijven doen, maar voorlopig blijft cannabis verboden in competitieverband.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.