Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van september 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen
Tijdens de ministerraad van afgelopen vrijdag is besloten dat stadsdeel Amsterdam-Oost als elfde gemeente mag deelnemen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. Daarvoor moet het besluit nog wel met een meerderheid worden aangenomen in de Tweede Kamer en vervolgens ook in de Eerste Kamer.

Daarnaast heeft de overheid afgelopen maand wederom een update gepubliceerd van de tijdlijn van het Experiment gesloten coffeeshopketen.

Teler Aardachtig liet afgelopen maand weten dat het is begonnen met het telen van wietplanten voor het Experiment gesloten coffeeshopketen.

Coffeeshops
Afgelopen maand publiceerde de Raad van State uitspraken in twee zaken over toepassing van het schaarse vergunningen recht op coffeeshops. Het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN), de landelijke branchevereniging van cannabisondernemers betreurt de uitspraken, die het coffeeshops nog moeilijker maken om te functioneren. Lichtpuntje is dat coffeeshops iets meer rechtsbescherming krijgen. Het CDA in Maastricht heeft raadsvragen gesteld.

In het jaar 2022 waren er in totaal 565 gedoogde coffeeshops verspreid over 102 Nederlandse gemeenten volgens de nieuwe coffeeshopmonitor.

Sinds de invoering van het blowverbod op de Wallen in Amsterdam drie maanden geleden zijn er nog geen boetes uitgedeeld, wel 40 waarschuwingen.

De gemeente Leiden gaat in cassatie bij de Hoge Raad om 813.000 euro terug te vorderen in zaak rond coffeeshop Goa.

Als de nieuwe coffeeshop op het bedrijventerrein Lage Weide (Utrecht) er komt, zal de shop op doordeweekse dagen tijdens de avondspits dicht zijn.

De burgemeester van Doetinchem verleende een vergunning aan de eigenaar van coffeeshop Magic in Den Haag voor coffeeshop Magic in Doetinchem.

De burgemeester van Amersfoort heeft tot zes maanden sluiting besloten na ontdekking te grote voorraad en verborgen contant geld in coffeeshop 't Klavertje.

Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Dronten stemde tegen een motie tot onderzoek door B&W naar de komst van een coffeeshop.

De rechter oordeelde dat de verplaatsing van coffeeshop De Bengel in Wageningen in lijn is met gemeentelijk beleid en bestemmingsplan, maar een potentiële bodemprocedure werpt schaduw over toekomst.

De D66-fractie in Middelburg dringt aan op heroverweging van het idee om een coffeeshop te openen, na een sterke stijging van drugscriminaliteit in de stad.

Na jaren van onderhandelingen met het Openbaar Ministerie (OM) lijkt er eindelijk een overeenkomst in zicht te zijn in de zaak tegen Johan en Frans van Laarhoven.

De Vereniging van Eigenaren (VvE) en de winkeliersvereniging in Berkel-Enschot dreigen met een boete en rechtszaak tegen de nieuwe coffeeshop Dispensary Legal.

Verder in Nederland
Nederland gaat Oekraïne helpen met kennis en expertise bij het verkennen van een toeleveringsketen van medicinale cannabis.

Buitenland nieuws

Europa

De Italiaanse overheid heeft wederom een decreet uitgevaardigd dat van CBD een verboden middel maakt sinds 21 september.

De Duitse Christelijk-Sociale Unie (CSU) in Beieren gaat 'er alles aan doen' om de legalisering van cannabis tegen te houden, maar hun moties haalden geen meerderheid in de Bundesrat.

Genève start in december als derde in Zwitserland met legale cannabisverkoop experiment. Registraties voor het experiment met legale cannabisverkoop zijn inmiddels begonnen. Een verkooppunt opent in december in Vernier.

Afgelopen maand zijn vertegenwoordigers uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, samengekomen op uitnodiging van de Maltese regering om de kwestie van cannabisregulering te bespreken.

De Belgische vicepremier Pierre-Yves Dermagne heeft zich uitgesproken voor de legalisering van cannabis.

Buiten Europa

De nieuwe premier van Thailand Srettha Thavisin gaf in een recent interview aan het gebruik van cannabis te willen beperken tot alleen voor medische doeleinden.
In een afgelopen maand gepubliceerde rapport van de Verenigde Naties wordt benadrukt dat de aanpak van het wereldwijde drugsprobleem dringend herzien moet worden.

Tijke landen hebben in de periode van 2012 tot 2021 bijna €854 miljoen van hun ontwikkelingshulpbudgetten besteed aan de wereldwijde War on Drugs, bedoeld om armoede te bestrijden en geen schade aan te richten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Harm Reduction International dat afgelopen maand is vrijgegeven.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.