Columns

Wietproef is achterhaald: Rutte IV moet inzetten op legalisering

Wietproef is achterhaald: Rutte IV moet inzetten op legalisering

Wietproef is achterhaald: Rutte IV moet inzetten op legalisering

Column Derrick Bergman

De trage uitvoering van de wietproef krijgt terecht kritiek. Eigenlijk is het experiment al achterhaald door de internationale ontwikkelingen. Die vragen om meer elan en ambitie in het cannabisbeleid van Rutte IV.

De documentaire ‘Legale wiet’ van Frans Bromet schetst een tragikomisch beeld van de trage uitvoering van de wietproef. Dit experiment is op zich al een politiek compromis. Al in februari 2017 stemde de Tweede Kamer immers met een nipte meerderheid voor de Wet gesloten coffeeshopketen van D66, die de aanvoer van coffeeshops landelijk regelt. De wietproef werd bij de moeizame formatie van Rutte III bedacht om CDA en ChristenUnie aan boord te houden. De Wet gesloten coffeeshopketen ging de ijskast in en ligt daar nog steeds.

De vertraging van de wietproef ondermijnt de kans op succes, zo waarschuwen André Knottnerus, voorzitter van de commissie die het kabinet adviseerde over het experiment en Paul Depla, burgemeester van Breda. In Pointer (NPO Radio 1, 12 december jl.) zei Knottnerus: ‘Het is belangrijk dat er nu gas op wordt gezet, anders gaat het te lang duren. Daarom is het belangrijk dat er een nieuw kabinet aantreedt dat laat zien dat ze dit nu willen versnellen.’

Depla vraagt zich in dezelfde uitzending af of het experiment niet achterhaald is door de internationale ontwikkelingen: ‘Nederland moet zich eigenlijk achter de oren gaan krabben. Als je ziet hoeveel andere landen ons inmiddels al hebben ingehaald, moeten wij het dan nog vier jaar lang doen met een experiment? Of gaan we ook sneller een volgende stap zetten?’

Op 14 december legaliseerde Malta als eerste Europese land consumptie, bezit en thuisteelt van cannabis. De Maltezen mogen ook in clubverband gaan telen, naar Spaans voorbeeld. De nieuwe Duitse Ampelkoalition belooft in haar regeerakkoord ‘gecontroleerde levering van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in vergunde winkels’. Luxemburg gaat consumptie, bezit én thuisteelt legaliseren en ook de Zwitsers nemen afscheid van het cannabisverbod. Italië kan zich komend voorjaar in een cannabis referendum uitspreken.

In Canada en achttien Amerikaanse staten, is adult use cannabis al enige jaren legaal. Uruguay had in 2013 de wereldprimeur. We lopen in Nederland dus echt achter. En we hoeven geen buitenlandse kritiek meer te vrezen als we cannabis eindelijk fatsoenlijk reguleren. Daarbij hoort het recht op thuisteelt voor persoonlijke consumptie. Huisuitzettingen van thuistelers moeten direct stoppen; de menselijke maat is hier volledig verdwenen.

Wat de wietproef betreft: slechts 79 van de 570 coffeeshops in Nederland doen mee. Als Utrecht wordt toegevoegd, groeit dat cijfer tot 90, nog steeds maar vijftien procent van het totaal. Het is onverdedigbaar om nog jaren te wachten met regulering van de achterdeur van de bijna 500 coffeeshops die niét meedoen. Zeker als Duitsland in diezelfde periode cannabis legaliseert. Het kabinet Rutte IV moet dit dossier niet nog langer vooruitschuiven, maar nu doorpakken en inzetten op legalisering. 


*: Derrick Bergman is journalist en fotograaf en publiceert sinds de jaren ’90 over cannabis. Hij is voorzitter van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en cohost van de High Tea Potcast, de eerste Nederlandse podcast over cannabiscultuur.

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.