De wietproef was het gesprek van de dag op de PCN Meet & Greet bijeenkomst in Tilburg op 12 juni. Coffeeshopondernemers uit het hele land wisselden nieuws uit en luisterden naar presentaties van o.a. advocaat André Beckers en Raimond Dufour, voorzitter van de Stichting Drugsbeleid. Dufour riep de coffeeshops op gezamenlijk verzet aan te tekenen tegen de huidige opzet van de wietproef. “Eenheid maakt macht, maar de tijd dringt!”
De Meet & Greet bijeenkomsten van het PCN zijn een gewaardeerde traditie geworden in de coffeeshopbranche. Ze bieden een uitgelezen gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s, zowel leden als niet-leden. PCN-woordvoerder Wouter van Egmond herinnerde er aan hoe belangrijk het lidmaatschap van een bond in deze tijd is en hoe goedkoop: “Voor drie jointjes per dag ben je lid.” Voorzitter Hein Schafrat vertelde dat het PCN de samenwerking met de BCD (Bond van Cannabis Detaillisten) op peil wil houden.

PCN 12062019 Bosvreugd Foto Derrick 7462 WEB


Epicurus
Nu de stichting Epicurus niet meer bestaat willen de beide bonden samen evenementen gaan organiseren die voortborduren op het succes van de ondernemersdagen van Epicurus. De belangrijkste doelstelling van Epicurus, als coffeeshopbranche aan tafel komen in Den Haag, is bereikt. Het is nu aan de bonden om die positie te benutten en uit te bouwen om maximaal invloed op het beleid uit te oefenen. Raimond Dufour, voorzitter van de stichting Drugsbeleid die in 2018 de PCN Koos Zwart award kreeg toegekend, sprak duidelijke taal.

dufpur 2
Dufour: “Het experiment beleeft geen vliegende start. Toen Hein Schafrat mij vroeg om hier een praatje te houden zei hij dat het bestuur er eigenlijk van uit gaat dat het experiment niet meer in deze kabinetsperiode van start zal gaan. Het PCN-bestuur wil daarom komen tot een goed plan om te presenteren aan het volgende kabinet, en vroeg mij om mijn visie daarop.” Dufour hekelde “de gekozen opzet van een legaal eilandje middenin een illegale cannabis-zee”. “Het doel van een gesloten keten op dat eiland wordt zo ook gegarandeerd bereikt. De operatie zal slagen, maar zullen de patiënten: de deelnemende coffeeshops, overleven?”


Organische groei
De oplossing is volgens de Stichting Drugsbeleid het aanpassen van de doelstelling van de wietproef. Doel zou moeten zijn “te onderzoeken of legaal geteelde cannabis voldoende aanslaat in de markt, zodat vervolgens desgewenst kan worden overgestapt op een legale gesloten cannabisketen”. Dufour: “Het model dus van organische groei van het legale product. Coffeeshops die deelnemen krijgen de kans om naast hun bestaande assortiment het legale te gaan verkopen. Zoals dat normaal ook gaat met een nieuw product in het bedrijfsleven. Zoals Albert Heijn biologische producten naast de gangbare producten in het schap zet.”
Naast goede raad had Dufour ook waarschuwende woorden. “Laten de coffeeshops zich bewust worden van hun sterke positie als verkoopkanaal. Het gevaar is nu dat men zich individueel onder druk laat zetten en dan maar toegeeft. Ik pleit ervoor dat de branche gezamenlijk verzet aantekent tegen de huidige opzet, en met een wervend plan komt voor een organisch groeiend, ecologisch en tabaksvrij experiment waarover iedereen enthousiast wordt. Eenheid maakt macht, maar de tijd dringt!”

mr. Roozen
Forum voor Democratie
Weinig mensen weten zo goed hoe de hazen in Den Haag lopen als Mr JLAM Roozen, voormalig lobbyist en adviseur van de stichting VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod). Hij wees op de aanzienlijke Tweede Kamer meerderheid die er, vooral dankzij het succes van Forum van Democratie, in de peilingen is vóór regulering of legalisering van cannabis. Roozen schat Forum in op zeker tien tot vijftien Tweede Kamerzetels. “Wat men ook van deze partij mag denken, in hun programma staat legalisering van cannabis. Het is dus zaak om te zorgen dat ze dit punt niet weggeven. Ik zou zeggen: stuur Baudet niet de klas uit, maar houd hem bij de les.”
Cannabis expert Nicole Maalsté, sinds kort met Bart Vollenberg en Rutger-Jan Hebben actief als 420 Consultancy, was het grotendeels eens met de analyse van Dufour en Roozen, maar benadrukte dat het ondanks alle minpunten goed is dat er een experiment komt. Maalsté: “Het activeert mensen, er wordt nu gepraat over concrete zaken als voorraad, verpakking en lab testen.” Roozen erkende dat legalisering steeds bespreekbaarder wordt. Maar: “Het blijft een teleurstelling dat er in de formatie zo’n zware concessie aan het CDA is gedaan: het was voor mij echt een schok dat een al aangenomen wetsvoorstel in de ijskast verdween.”

beckers
Samenwonen
Tino Bos, bestuursvoorzitter van coffeeshop Culture Boat in Utrecht en sinds april voorzitter van de BCD, stelde zichzelf kort voor. Bos, de eerste niet-Amsterdammer die voorzitter van de BCD is, wil doorgaan in de lijn die zijn voorganger Joachim Helms heeft ingezet. Hij was al een tijdje lid van de stuurgroep Cannabis Connect, waarin bestuursleden van het PCN en de BCD zitting hebben. Wouter van Egmond typeerde de samenwerking tussen de twee coffeeshopbonden als: “We zijn aan het daten, maar we gaan niet samenwonen.”
Na de pauze gaf André Beckers, de bekendste “wiet-advocaat” van Nederland, een college aan de verzamelde coffeeshopondernemers. Het fenomeen schaarse vergunning kwam aan bod, de juridische status van het testen van cannabis, de problemen die sommige shops hebben met banken en natuurlijk ook de wietproef. Volgens Beckers is de EU dienstenrichtlijn uit 2006, die de basis vormt van het schaarse vergunning model, niet van toepassing op coffeeshops. Dit is af te leiden uit de zaak van Marc Josemans / coffeeshop Easy Going over het I-criterium bij het EU Hof van Justitie. Het Hof oordeelde toen dat de dienst die coffeeshops bieden “niet grensoverschrijdend” is.


Verse krachten
De grote hoeveelheid informatie maakte hongerig, maar gelukkig waren er de inmiddels befaamde verse pizza’s uit de steenoven van Bosvreugd. En er was ruim voldoende gespreksstof. Want hoe de wietproef ook uit gaat pakken, het is duidelijk dat de komende paar jaar cruciaal zullen zijn voor de toekomst van de coffeeshopbranche. Met twee verse krachten in het kernbestuur, secretaris Derek Kent en penningmeester Murat Tagluk, is het PCN klaar om de belangen van haar 71 leden optimaal te behartigen. Het volledige PCN bestuur voor de periode 2019-2020:

Hein Schafrat (Maximilian Tilburg en Haarlem), voorzitter
Derek Kent (Power Flower Apeldoorn), bestuurslid
Murat Tagluk (Eurogarden Eindhoven), secretaris
Ricardo Hewitt (Anytime Alkmaar), bestuurslid
Wouter van Egmond (Xpresso Zwijndrecht), bestuurslid, vice-voorzitter, woordvoerder
Dick van Haaren (High Times Eindhoven), bestuurslid, vice-penningmeester
Myranda Bruin (1-2-3 Rotterdam), bestuurslid