hier voor leden te vindenSfeerverslag van de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Platform Coffeeshop Ondernemers, PCN.

 

Een uitgebreid verslag van de presentaties is alleen voor PCN leden hier te vinden

Dhr. Filedt Kok, is de winnaar van de Koos Zwart Award 2019 en nam de prijs in ontvangst.

"Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Zonder Jan was er geen Koos!"               

vierkant


Toen eind jaren zestig een jointje opsteken nog tot een heksenjacht, tot een IBS (In Bewaring Stelling) of tot een verplichte therapie in de Jellinek leidde begonnen aan de andere kant van dit beleidspectrum Koos Zwart, Eric Fromberg en andere pioniers (waar ik mijzelf ook een beetje toe reken), te pleiten voor het legaliseren van cannabis.
En om dat kracht bij te zetten startte Koos met de “ cannabis beursberichten” in het zaterdagmiddag VARA radioprogramma “In de rooie Haan!”, berichten over de kwaliteit en prijs van de in omloop zijnde soorten Hasj en Wiet, aangevuld met voorlichting en andere relevante informatie.
Maar om dit allemaal te kunnen realiseren was het analyseren van cannabis in een gerespecteerd laboratorium onontbeerlijk waarbij de apotheek van het Amsterdamse Wilhelminagasthuis ziekenhuis (het W.G. het latere Academische Medisch Centrum) een onmisbare rol speelde.

Het was de drijvende kracht van die apotheek, Jan-Filedt-Kok, die dwars op de toen heersende moraal over drugs zijn directeur, professor van der Kamp, kon overtuigen om monsters cannabis te testen. En om dit tegen elk protocol in aan testverzoeken te formaliseren werd de Stichting Drugs Informatie opgericht die zowel voor het verzamelen van de (straat) monsters cannabis zorgde als voor de logistiek van het vertalen van de labanalyses in bovenbeschreven beursberichten.

Kortom het was Jan die als onmisbare schakel heeft gefungeerd voor de eerste generatie bepleiters voor legale cannabis, zodat hij mede een belangrijke basis heeft gelegd in de verdere ontwikkeling van het Nederlandse drugsbeleid. Zoals vanaf begin jaren zeventig het gedogen van cannabis huisdealers in Open Jongeren Centra (Paradiso, de Melkweg, de Tagrijn enz) met daarop aansluitend de opkomst van coffeeshops, wat in 1976 leidde tot een, vanuit internationaal perspectief bezien, vernieuwende koers in het Nederlandse drugsbeleid: het van Lijst 1 van de Opiumwet halen van cannabis, zodat consumenten van dit genotsmiddel vanaf dat jaar zonder angst voor arrestatie cannabis konden aanschaffen en consumeren.
En ook ten aanzien van het verdere verloop van de geschiedenis van het Nederlandse softdrugs- en coffeeshopbeleid bleef Jan een belangrijke bijdrage leveren zoals, kenmerkend voor hem vanuit op de achtergrond, het steeds maar weer weerleggen van allerlei rapportages over de risico's in het gebruik van cannabis, het leveren van kennis over de verschillen in werking tussen THC en CBD, pleidooien dat zowel de consument als de coffeeshopbranche zich moesten organiseren, het aanreiken van argumenten tegen het voornemen van de overheid van het plaatsen van cannabis met 15% THC op lijst 1 van de Opiunwet, enz, enz.

En daarnaast kon er blijvend op zijn kennis en ervaring in het testen van drugs gerekend worden, wat een boekwerk verlangt van wat daar door de decennia heen aan drugspreventieprojecten en waarschuwingscampagnes uit voort gekomen zijn waarmee een ontelbaar aantal dodelijke ongelukken onder druggebruikers voorkomen is.

August de Loor, Stichting Adviesburo Drugs