Redactionele artikelen

Cannabisbeleid: wat Nederland kan leren van Duitsland en andersom

Cannabisbeleid: wat Nederland kan leren van Duitsland en andersom

Woensdag 12 april heeft de Duitse regering plannen bekend gemaakt voor de legalisering van cannabis. Deze plannen bestaan uit twee stappen. Bij de eerste stap die op korte termijn gezet wordt mogen Duitsers thuis, of in speciaal hiervoor opgerichte verenigingen, kleine hoeveelheden wiet telen en kopen. Later komen er ook proefprojecten waarbij onderzocht wordt of kweken en verkoop via gespecialiseerde winkels kan lopen. Deze winkels zullen dan aan strenge voorwaarden moeten voldoen.


Duitsland gaat dus thuisteelt en legale verkoop van kleine hoeveelheden wiet legaliseren, iets wat in Nederland ook zou moeten gebeuren. “Je kunt wel blijven ontkennen dat er wiet gekweekt en gebruikt wordt, maar dat is het ontkennen van de werkelijkheid”, aldus Sander Hewitt, voorzitter van PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland). “Het zou goed zijn om in navolging van Duitsland wietteelt en verkoop in Nederland te legaliseren waardoor coffeeshops als normale horecabedrijven kunnen gaan functioneren”.


In Nederland is op 1 juli 2020 de Wet Experiment Gesloten Coffeeshopketen in werking getreden. Hierbij zullen in 11 gemeenten de coffeeshops beleverd worden door teeltbedrijven die onder toezicht staan van de overheid. Dit experiment komt door allerlei juridische en praktische zaken moeizaam op gang en de evaluatie die oorspronkelijk in 2024 voorzien was, zal waarschijnlijk pas in 2026 plaatsvinden. Tot die tijd zal de bestaande praktijk in Nederland in ieder geval blijven bestaan.


Door het gedoogbeleid in Nederland is de inkoop van coffeeshops niet legaal en is niet te traceren waar de wiet vandaan komt en wat de eigenschappen zijn. “Wij hebben als PCN het initiatief genomen een landelijk keurmerk te ontwikkelen. Dit keurmerk staat open voor alle coffeeshops in Nederland. Wat wij in ieder geval vast gaan leggen dat het THC gehalte van wiet moet worden gemeten. We zouden ook graag testen op bijvoorbeeld pesticiden, maar wettelijk is dat niet toegestaan. Door legaliseren wordt dat allemaal wel mogelijk” vervolgt Hewitt.


Bij de tweede stap van het Duitse plan, het verkopen via gespecialiseerde winkels, zou Duitsland kunnen leren van de ervaringen van de Nederlandse coffeeshops. “Met het keurmerk willen wij transparant maken dat gecertificeerde shops aan strenge voorwaarden voldoen. Er wordt in het keurmerk veel aandacht besteed aan voorlichting, preventie, productkennis en opleiding van medewerkers. Juist dit zijn elementen die in het kader van de volksgezondheid van belang zijn “geeft Hewitt aan. “In Nederland hebben we veel ervaring om cannabisgebruik in goede banen te leiden, hier zou de Duitse overheid veel van kunnen leren. Wij als PCN staan open voor overleg. Politici, bestuurders en andere betrokken partijen zijn van harte welkom om op bezoek te komen bij onze shops en kennis te nemen van het keurmerk dat we gaan introduceren” sluit Hewitt af.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.