Redactionele artikelen

Coffeeshop oost: de staat van de coffeeshop (deel 2)

Coffeeshop oost: de staat van de coffeeshop (deel 2)

Een verbod op het roken van tabak, coronamaatregelen, het wietexperiment, het mogelijk weren van toeristen uit coffeeshops, een ‘koelere’ opstelling van banken naar coffeeshops in hun strijd tegen witwassen. Er kwam in 2020 veel af op coffeeshopondernemers. Iedere ondernemer gaat daar weer op zijn eigen manier mee om. Een overzicht uit de praktijk.

We zochten contact met vier coffeeshopondernemers. Twee mannen, twee vrouwen, zowel leden als niet leden van een coffeeshopbond uit Friesland, Limburg, Gelderland en Noord-Holland. Zij spraken zich kort uit over een aantal actuele coffeeshopthema’s en gaven een impressie van wat er de afgelopen maanden speelde in de praktijk van de coffeeshops in Nederland.

Dit is het tweede artikel in een vierluik. Aan het woord is:

Coffeeshop Oost

Oost doet mee aan het experiment. Dat is wel een dingetje. Coffeeshop Oost is een van de ongeveer tien coffeeshops in de stad. Het team medewerkers van de coffeeshop bestaat voor 100% uit dames. Dat kom je niet veel tegen. De onderneemster die aan het roer staat in coffeeshop Oost ziet een paar voordelen van zo’n vrouwelijke bemanning van ‘het schip’: ‘Dames die in onze zaak komen merken vaak op dat ze bij ons anders worden benaderd dan in andere coffeeshops. Dat vinden ze prettig. Ook veel mannen vinden het een pluspunt dat er een paar leuke dames achter de bar staan,’ aldus coffeeshop Oost.

Coffeeshop Oost heeft twijfels bij het experiment. ‘Wij hebben altijd veel soorten en de kwaliteit van de wiet is voor ons wel een ding. We hebben ook altijd soorten die alleen wij verkopen. Ik ben benieuwd of dat binnen het experiment nog mogelijk is.' Ook ziet coffeeshop Oost het nog niet gebeuren met de productie van goede experiment-hasj. ‘Marokkaanse hasj is uniek. Op iedere bergflank groeien de planten weer anders. Waar wil je in Nederland in de buitenlucht wietplanten kweken die de kwaliteit van de hasj opleveren zoals die in het Rif-gebergte?’

Schaarse vergunning

Naast het experiment dat binnen niet al te lange termijn van start zal gaan speelt er nog iets: ‘In 2016 kregen we van de gemeente te horen dat er acht jaar later een nieuw vergunningenstelsel voor de coffeeshops zou worden ingevoerd. Onze vergunning wordt dan een schaarse vergunning. Coffeeshops krijgen vanaf 2024 een vergunning voor beperkte tijd.’ Hoe dat in de praktijk zijn vorm moet gaan krijgen valt te bezien. Het is niet waarschijnlijk dat halverwege het experiment de schaarse vergunning wordt ingevoerd. Maar dan nog. Stel je komt in 2026 uit het experiment om dan in 2027 je vergunning in de tombola te moeten deponeren. Coffeeshop Oost snapt het eigenlijk niet zo goed: ‘Waarom worden die schaarse vergunningen eigenlijk ingevoerd? Op dit moment gaat het prima in Oost. We hebben geen gedoe met overlast, er zijn hier nooit handgranaten voor coffeeshops gevonden, het is hier allemaal erg rustig. Als je die vergunningen gaat verloten weet je als gemeente niet wat je in huis haalt.’

Cash

‘Problemen met de bank hebben wij niet, nog niet in ieder geval.’ Veel klanten betalen met cash, hoewel je in coffeeshop Oost ook met PIN kunt betalen. De coffeeshop is van plan om een PIN-automaat in de coffeeshop te plaatsen. Zo kunnen klanten indien nodig cash pinnen in de zaak. Ook is er een PIN-automaat in de buurt van de coffeeshop. ‘We vragen klanten om indien mogelijk te pinnen. Mensen begrijpen dat wel. Onze contacten met de bank zijn goed. Ze komen een keer per jaar onze cijfers bekijken en dan is het weer ok.’

Tabak

We zijn nu een afhaal, vanwege de corona. Normaal gesproken kun je bij ons in de zaak ook binnen een jointje roken. We hebben nog nauwelijks ervaring met de gevolgen van het handhaven van het tabaksrookverbod. Vanwege de corona is daar nu weinig over te zeggen. Over de hele lijn zien we wel een toename van klanten. Voor mijn gevoel blowen klanten meer. Ook dat komt door Corona. Mensen hebben niets meer te doen. Naar de kroeg gaan met je vrienden is er niet meer bij, jongeren kunnen negens meer heen. Ze gaan nog maar twee dagen naar school, ze zitten veel thuis. Ik denk dat ze daarom meer gaan blowen.’

‘Ik vind het wel belangrijk dat we onze shop weer een verblijfsfunctie kunnen geven, na de corona-beperkingen. We waren de afgelopen jaren een soort huiskamer voor onze klanten. We hadden een sociale functie voor veel mensen. Echt jammer dat dat er nu niet meer is. Ik mis dat wel. We moeten maar even zien hoe het na de corona gaat met dat roken. Nu spelen er even andere dingen.

Het ingezetenencriterium wordt in Oost niet gehandhaafd. Dat is wel zo prettig want een groot deel van de klanten bestaat uit Duitsers, Polen, Russen en Fransen. Ook komen er regelmatig Belgen naar coffeeshop Oost, ‘vanwege de kwaliteit van onze wiet’, aldus coffeeshop Oost.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.