Redactionele artikelen

Drukste PCN Meet & Greet ooit brengt wietproef-telers en coffeeshops bijeen
Simone van Breda, Ferry de Boer en Derek Kent

Drukste PCN Meet & Greet ooit brengt wietproef-telers en coffeeshops bijeen

Drukste PCN Meet & Greet ooit brengt wietproef-telers en coffeeshops bijeen

De PCN Meet & Greet bijeenkomst van 23 juni in Tilburg kan met recht historisch worden genoemd: voor het eerst troffen diverse telers voor de wietproef de coffeeshopondernemers aan wie zij straks gaan leveren. De kersverse PCN voorzitter Derek Kent reikte de jaarlijkse Koos Zwart Award uit aan cannabis-activist en journalist Derrick Bergman.

Het PCN combineert al een paar jaar zijn jaarlijkse algemene ledenvergadering met een Meet & Greet bijeenkomst, die ook toegankelijk is voor coffeeshopondernemers die geen lid zijn. Voor de Meet & Greet van 23 juni stond de uitreiking van de Koos Zwart Award op het programma en een drietal presentaties. Het PCN bestuur had alle coffeeshops in de tien wietproefgemeenten uitgenodigd en het merendeel van de ingelote teeltinitiatieven. 

Koos Zwart Award
Het PCN reikt de Koos Zwart Award ieder jaar uit aan een persoon of organisatie die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor legalisering en normalisering van cannabis. De prijs is vernoemd naar journalist en cannabisactivist Koos Zwart (1947-2014), die jarenlang adviseur van het PCN was. Koos was de zoon van Irene Vorrink, minister van volksgezondheid in het kabinet Den Uyl, dat in 1976 cannabis decriminaliseerde. Koos was toen landelijk bekend door het lezen van de ‘Beursberichten voor hasj en wiet’ op de VARA radio. Eerdere winnaars zijn Doede de Jong (2014), Ben Dronkers (2015), Rick Simpson (2016), Dries van Agt (2017), Stichting Drugsbeleid (2019) en Jan Filedt Kok (2020).

De Koos Zwart Award 2021 is toegekend aan Derrick Bergman, ‘een spin in het web van de cannabiswereld’, zoals meester John Roozen hem typeerde in een lofrede. Derrick publiceert sinds 1994 over cannabis en is voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Hij coördineerde negen edities van het legendarische gratis festival Cannabis Bevrijdingsdag, maakt de eerste Nederlandstalige podcast over wiet en presenteerde dit jaar de CannaStemBus [www.cannastembus.nl] tour. Onder luid applaus nam Derrick de wisseltrofee en de prijs met het portret van Koos in ontvangst.

Splinternieuwe tabaksvervanger

De eerste presentatie ging over een splinternieuwe tabaksvervanger. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf werkte bijna twee jaar aan de ideale samenstelling en de juridische kant van het verhaal. Het is volledig legaal en met accijns bezwaard. Het valt onder de tabakswet en mag worden gebruikt om binnen in de coffeeshop te roken.

Hierna vertelde Derrick Bergman over de verkiezingscampagne die het VOC in samenwerking met meerdere organisaties en ondernemers op touw heeft gezet. De campagne bestond uit de landelijk verspreide Nationale Cannabis Krant, de Cannabis-Stemwijzer en de CannaStemBus, die tussen 1 en 17 maart het hele land doorkruiste en via een livestream te volgen was. Derrick roemde de ondersteuning van het PCN en het werk van de Stichting maatschappij en Cannabis: ‘Met het VOC proberen we vanaf het begin krachten te bundelen, te verbinden en samen te werken, op welke manier dan ook. Bij de verkiezingscampagne 2021 is het uitzonderlijk goed gelukt om samen te werken met heel verschillende partijen en mensen en een goed resultaat neer te zetten.’

Foute wiet
August de Loor gaf tekst en uitleg over de campagne rond (CBD-) wiet die met synthetische cannabinoïden is bewerkt. Het Trimbos instituut heeft nogal wat steken laten vallen op dit dossier, wat aanleiding was voor een eigen campagne, die wordt gedragen door het CAN (Cannabinoïden Adviesbureau Nederland), de beide coffeeshopbonden PCN en BCD en het VOC. Er is een kernteam met vertegenwoordigers van deze organisaties en er zijn twee sneltesten ontwikkeld om deze “foute wiet” te identificeren. Alle PCN en BCD leden hebben deze tests inmiddels ontvangen.

Om het belang van de campagne en dit onderwerp te benadrukken, schetste August een rampscenario: iemand overlijdt vanwege deze synthetische troep, gekocht in een coffeeshop. August heeft zeer ruime ervaring met zogenaamde ‘red alerts’, waarschuwingscampagnes voor vervuilde harddrugs en die expertise zet hij nu in om dit rampscenario te voorkomen. Belangrijk onderdeel is het opsturen van vervuilde samples voor lab-analyse en registratie. Met deze campagne kan de coffeeshopbranche laten zien dat zij zelfregulering serieus neemt en haar bestaansrecht onderstrepen, benadrukte August.

Schot in de roos
Voor alle sprekers was het moeilijk om de aandacht vast te houden; de drang om met elkaar te praten bleek groot. Niet onbegrijpelijk na de lange lockdowns en het gebrek aan persoonlijk contact van de afgelopen periode. Het uitnodigen van de ingelote teeltinitiatieven voor de wietproef en de wietproef-shops bleek een schot in de roos. Na een aarzelend, aftastend begin, ging het netwerken van een leien dakje. De Meet & Greet bijeenkomst trok een recordaantal bezoekers; een mooie opsteker voor de vereniging en een prima start van het voorzitterschap van Derek Kent, die Hein Schafrat opvolgt. Hein blijft gewoon bestuurslid en neemt het woordvoerderschap over van Ricardo Hewitt.

De coffeeshopbranche staat aan de vooravond van grote, fundamentele veranderingen. Het PCN blijft de krachten bundelen om een sterke stem te hebben in dit veranderingsproces. De positieve sfeer en de hoge opkomst bij deze Meet & Greet stemmen hoopvol over de toekomst, waarin er naast veel uitdagingen en bedreigingen ook heel veel kansen zijn voor de branche.

foto en tekst: Derrick Bergman

 

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.