Redactionele artikelen

Het Grote PCN jubileumfeest

Het Grote PCN jubileumfeest

Het grote PCN Jubileumfeest

‘Voor cannabisondernemers en PCN breekt nieuw tijdperk aan’

Live muziek, nostalgische attracties, tenten en een uitgebreid buffet: het PCN pakte uit bij de viering van het zilveren jubileum, op vrijdag 24 juni. Het Grote PCN jubileumfeest trok zo’n 150 bezoekers, een mix van nieuwe en bekende gezichten uit de cannabiswereld.

Het Grote PCN jubileumfeest begon om tien voor half vijf, oftewel 16:20, een knipoog naar het Amerikaanse fenomeen four twenty. Voor wie niet weet wat dit is; HIER wordt het duidelijk uitgelegd. Een lange rode loper en een ereboog van ballonnen in de PCN kleuren groen en oranje wachtten de genodigden op, net als een Kop van Jut en vier kramen met nostalgische kermisattracties.

Veel feestgangers hadden onderweg te kampen gehad met onweersbuien en files, maar op de locatie bleef het -afgezien van wat wolken en een sporadische regendruppel- droog en zonnig. Een gipsy trio verzorgde tijdens de eerste uren van het feest de muziek en deed dat zeer verdienstelijk. In een hoek van de tent zat August de Loor achter een tafel met een fraaie collectie hasjpijpen, uitgaven en artikelen van zijn Adviesburo Drugs en drie propvolle ordners met knipsels over drugs sinds 1954 (!). 

Ingelote telers
Het feest was uitdrukkelijk niet alleen voor PCN leden, maar, zoals de uitnodiging vermeldde, ook voor ‘collega’s, branchegenoten, winnaars van de Koos Zwart Award en andere mensen die bij het PCN en bij de cannabiswereld betrokken zijn’. Opvallend was het grote aantal ingelote telers, die gaan kweken voor het wietexperiment.

Ook de organisaties die het PCN ondersteunt waren van de partij. Vier van hen, de stichting Legalize!, het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), de stichting Drugsbeleid en ENCOD, feliciteerden en bedankten het PCN in een korte video via hun social media kanalen.

Hein Schafrat, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van het PCN, hield een korte speech waarin hij alle leden, bestuursleden en voormalig bestuursleden bedankte die in de afgelopen 25 jaar mee hebben gedacht en geholpen met het PCN. Een speciaal dankwoord, en een stevig applaus, was er voor het PCN-secretariaat, Jeanny en Bart.

Hasj en Wiet Tips
Schafrat somde een reeks hoogtepunten op uit 25 jaar PCN, te beginnen bij de folder ‘Hasj en Wiet Tips’ die sinds 1999 in vele talen en vormen is verspreid. Belangrijkste auteur van de tekst van die folder was Koos Zwart. Over hem zei Schafrat:

‘Koos legde het fundament van de vereniging en deelde zijn kennis en ervaring ruimhartig met ons. Veel van zijn lessen gelden tot op de dag van vandaag. Het belang van een zwart-op-wit verklaring van de overheid en dus niet alleen een mondelinge toezegging. Altijd in gesprek blijven met bestuurders en politici. Je bestaansrecht waarmaken door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.’

Andere hoogtepunten die de revue passeerden: de gesprekken van adviseur Adriaan Jansen en toenmalig PCN voorzitter Willem Panders met vrijwel alle drugswoordvoerders in de Tweede Kamer, de PCN symposia in Friesland en Brabant, de Meet & Greet bijeenkomsten en themadagen en de nieuwjaarsreceptie. Het samen brengen van collega’s is een belangrijke functie van het PCN, zei Schafrat:

‘Onderling contact is leerzaam en nuttig, maar ook troostend. Als cannabisondernemer krijg je heel wat voor je kiezen, dat weten we allemaal. Daarover praten met collega’s lucht op en kan nieuwe inzichten en inspiratie opleveren.’

Nieuw tijdperk
Met de aanstaande legalisering van cannabis in Duitsland en het wietexperiment breekt er een nieuw tijdperk aan voor cannabisondernemers en voor het PCN. Schafrat: ‘Uitdagingen genoeg voor het PCN, maar dat zijn we wel gewend. Gelukkig is het bestuur versterkt met twee nieuwe leden, Wilco Sijm en Sander Hewitt.’

De onvermoeibare August de Loor nam hierna het woord en introduceerde Neil Woods van LEAP (Law Enforcement Action Partnership) de organisatie van politie en justitiemensen die tégen de war on drugs zijn. Woods was jarenlang undercover agent bij de Britse politie. Een verrassende spreker op het jubileumfeest van een coffeeshopbond.

De Loor schonk aan het einde van zijn bijdrage de drie ordners met krantenartikelen over drugs aan het PCN. Daarna ging het mediterrane buffet open en betraden ‘De Jongens van Je Weet Wel’ het podium om de feestvreugde nog verder te verhogen. Er werd gegeten en gerookt, gelachen en gedanst, maar vooral veel gepraat.

PCN symposium 4 november
Wie het feest verliet kreeg een bonbondoosje met edibles, het meest recente VOC bidbook en een uitnodiging voor het PCN jubileum symposium dat op 4 november gepland staat in het Evoluon in Eindhoven. Tijdens dit symposium, over de toekomst van de cannabisbranche, zal de Koos Zwart Award 2022 worden uitgereikt.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.