Redactionele artikelen

Jubilerend PCN organiseert symposium over de toekomst van de cannabisbranche

Jubilerend PCN organiseert symposium over de toekomst van de cannabisbranche

4 november in het Evoluon in Eindhoven
Jubilerend PCN organiseert symposium over toekomst cannabisbranche

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland bestaat vijfentwintig jaar en organiseert een groots opgezet symposium over de toekomst van de cannabisbranche, met topsprekers uit binnen- en buitenland. Plaats van handeling is het iconische Evoluon gebouw in Eindhoven, presentator is Bas van Werven van BNR. Het symposium biedt een unieke kans om insiders en industry leaders te horen en te ontmoeten. 

Het PCN is dé landelijke bond voor coffeeshops en andere ondernemers in de cannabisbranche. In zijn 25-jarige geschiedenis organiseerde het PCN drie keer een symposium, in 2001, 2008 en 2009. In de afgelopen jaren waren er regelmatig PCN themadagen en Meet & Greet bijeenkomsten, maar geen symposia. Om het zilveren jubileum te vieren en omdat de cannabisbranche aan de vooravond van grote veranderingen staat, besloot het bestuur om in 2022 uit te pakken met een groots opgezet symposium over de toekomst van de branche.

Het symposium duurt de hele dag en bestaat uit vier paneldebatten, de presentatie van een boek over de geschiedenis van het PCN en de uitreiking van de Koos Zwart Award. De paneldebatten worden gepresenteerd door Bas van Werven, bekend van BNR radio en EenVandaag. Inbegrepen in de ticketprijs is een uitgebreide lunch, een borrel en een exemplaar van het boek ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop – Geschiedenis van het PCN 1997-2022’, geschreven door Derrick Bergman.

Het uit 1966 daterende Evoluon heeft de vorm van een vliegende schotel en is nog steeds een van de meest futuristische gebouwen van Nederland. Een perfecte locatie voor een symposium over de toekomst van de cannabisbranche. Op het moment van schrijven zijn nog niet alle panelleden definitief bevestigd. Bezoek voor het laatste nieuws over de programmering en voor het kopen van tickets www.platformcannabis.nl/symposium.

Panel 1: Krom en krampachtig: de knelpunten van ons cannabisbeleid
Tegen welke problemen lopen coffeeshops anno 2022 aan? Bankenproblematiek, schaarse vergunningen, achterdeurproblematiek, voorraadmaximum, verplaatsen shops lukt niet, edibles niet toegestaan, laboratorium testen verboden, uitsterfbeleid (shop verkopen mag vaak niet), nuloptie, stigmatisering.

Panelleden:
August de Loor, oprichter Adviesburo Drugs, voorzitter Cannabinoïden Adviesbureau Nederland.
Tim Vis, strafrechtadvocaat bij Vis & Van Reydt Advocaten (onder voorbehoud).
Johhny Haane, coffeeshop Kosbor, Maastricht.
Nog onbevestigd panellid.

Panel 2: International panel: cannabis in Canada, the USA and Germany
Hoe staat het met regulering en legalisering in Canada, de VS en Duitsland? Wat kunnen wij leren van hun ervaringen? Welke trends, consumentenvoorkeuren en ontwikkelingen zijn zichtbaar in de legale cannabismarkt in Canada en de Amerikaanse legale staten? Hoe kijken zij naar het Nederlandse beleid? Wordt Duitsland de gamechanger voor Europa?

Panelleden:
Georg Wurth, Duitsland, oprichter en directeur Deutsche Hanfverband (DHV)
Bob Hoban, VS, advocaat, cannabisindustrie expert, directeur Gateway Proven Strategies
Hilary Black, Canada, cannabisactviste, oprichter B.C. Compassion Club, voormalig Director Patient Education and Advocacy bij Canopy Growth.

Panel 3: De wietproef en de hobbelige weg naar legalisering
Het experiment gesloten coffeeshopketen wordt geteisterd door vertraging en een grote regeldruk. Aangewezen telers hebben bovendien problemen met banken. Hoe zit het met pakweg 500 coffeeshops die niet aan de proef deelnemen? Hoe groot is het risico op “McMarijuana”, marktdominantie door een klein aantal megabedrijven? Aangewezen telers en coffeeshopondernemers uit de wietproef gemeenten bespreken de proef van binnenuit.  

Panelleden:
Bart Vollenberg, coffeeshop Koffie & Dromen Almere en Lelystad, oprichter Epicurus Foundation en Cannabis Connect, medeoprichter Aardachtig, een van de aangewezen wietproef telers.
John Meijers, “modelwietkweker”, medeoprichter Holigram (voorheen GrassMeijers), een van de aangewezen wietproef telers.
Marjolijn van den Brand, coffeeshop Rag-a-Muffin Groningen.
Nog onbevestigd panellid.

Panel 4: De toekomst van de cannabisbranche: hoe kan het beter?
Hoe komen we tot een beter functionerend cannabisbeleid en welke rol kan het PCN daarbij spelen? Staat de sociale functie van de coffeeshop op de tocht nu meer coffeeshops zich beperken tot afhaalverkoop? Moet er een landelijk coffeeshop keurmerk komen? Welke rol kan blockchain technologie als Bitcanna en OnChainSmokers spelen in de cannabisbranche? Hoe zit het met bezorging, laboratorium testen, edibles en extracts en thuisteelt? En wanneer kunnen we fair trade cannabis uit traditionele productielanden kopen?

Panelleden:
Nicole Maalsté, publicist, onderzoeker en adviseur, publiceerde drie boeken over cannabis.
Professor Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, Rijkuniversiteit Groningen, publiceert sinds 1996 over drugs en drugsbeleid.
Wilco Sijm, coffeeshop Birdy Haarlem, voorzitter Team Haarlemse Coffeeshops, bestuurslid PCN
Nog onbevestigd panellid.

Programma:
10.00 - 11.00  Inloop met koffie en thee
11.00 - 11.45  Paneldebat 1 - Krom en krampachtig: de knelpunten van ons cannabisbeleid
11.45 - 12.00  Presentatie boek ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop’
12.00 - 13.00  Paneldebat 2 - International panel: cannabis in Canada, the USA and Germany
13.00 - 14.15  Lunch
14.15 - 15.00 Paneldebat 3 - De wietproef en de hobbelige weg naar legalisering
15.00 - 15.20  Uitreiking Koos Zwart Award 2022
15.20 - 16.20  Paneldebat 4 - De toekomst van de cannabisbranche: hoe kan het beter?
16:20 - 16:30  Afsluiting en slotwoord
16.30 - 18.00  Borrel

PCN jubileum symposium ‘De toekomst van de cannabisbranche’
Vrijdag 4 november 2022
Evoluon, Noord Brabantlaan 1A, Eindhoven
www.platformcannabis.nl/symposium
Twitter: @infoPCN

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.