Redactionele artikelen

Platform Cannabisondernemingen Nederland op bezoek bij MKB-Nederland in Den Haag
Van links naar rechts: Rob Wolthuis, hoofd verenigingszaken MKB-Nederland, PCN woordvoerder Hein Schafrat en PCN voorzitter Derek Kent. Foto: Gonzo Media.

Platform Cannabisondernemingen Nederland op bezoek bij MKB-Nederland in Den Haag

Platform Cannabisondernemingen Nederland op bezoek bij MKB-Nederland in Den Haag

Een aangename kennismaking en een historisch moment: op donderdag 3 februari waren PCN voorzitter Derek Kent en PCN woordvoerder Hein Schafrat te gast bij MKB-Nederland, dé koepel van ondernemersverenigingen, in de Malietoren in Den Haag.

Sinds de tijdelijke verhuizing van de Tweede Kamer naar het voormalige ministerie van buitenlandse zaken aan de Bezuidenhoutseweg kijkt de Malietoren uit op het parlement. Op de veertiende verdieping zetelt de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland, de grootste organisatie van ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Rob Wolthuis, hoofd verenigingszaken, ontving de PCN delegatie en gaf een uitgebreide toelichting over de geschiedenis en de activiteiten van MKB-Nederland.

De organisatie ontstond in 1995 uit een fusie van het Koninklijk Nederland Ondernemersverbond en het Nederlands Christelijk Ondernemersverbond. Er zijn zo’n 130 brancheorganisaties aangesloten bij MKB-Nederland, dat een vaste gesprekspartner is van de regering en de ministeries. De organisatie heeft veertig lobbyisten in dienst die de belangen van de mkb-ondernemers behartigen in Den Haag en Brussel. Leden van MKB-Nederland kunnen zitting nemen in het Algemeen Bestuur, dat vier keer per jaar vergadert. Daarnaast zijn er honderd commissies voor specifieke thema’s als betalingsverkeer, cybercrime en verduurzaming.  

Het projectbureau biedt projecten en tools aan die de aangesloten brancheverenigingen aan hun leden kunnen aanbieden. Voor de aangesloten brancheorganisaties is MKB-Nederland niet alleen een bron van informatie, maar ook een toegangspoort naar ministeries, Kamerleden en Brussel. Volgens Wolthuis hebben brancheverenigingen die geen lid zijn daar tijdens de coronacrisis nadeel van hebben gehad omdat ze minder overleg in Den Haag hadden: ‘Alleen kom je niet zomaar binnen bij de ministeries.’

PCN woordvoerder Hein Schafrat vertelde over de ontwikkelingen in de coffeeshopbranche en de positieve ontwikkelingen op het gebied van cannabis buiten Nederland, met als klap op de vuurpijl de voorgenomen legalisering in Duitsland. De wietproef kwam uiteraard ter sprake en de kloof die vaak gaapt tussen de politici die regels maken en de dagelijkse praktijk van de ondernemers die zich er aan moeten houden. Ook het Haarlemse coffeeshop keurmerk en de E-learning cursus voor coffeeshoppersoneel van het PCN passeerden de revue in het bijna twee uur durende gesprek.  

Beide PCN bestuursleden toonden zich na afloop opgetogen over de kennismaking en het aangaan van een lidmaatschap. Hein Schafrat: ‘Aansluiting bij MKB-Nederland zou voor het PCN én voor de cannabisbranche een nieuwe stap vooruit zijn in het proces van normalisering en professionalisering. En het zou onze stem hier in Den Haag versterken.’  

Website MKB-Nederland: https://www.mkb.nl/

Foto: Van links naar rechts: Rob Wolthuis, hoofd verenigingszaken MKB-Nederland, PCN woordvoerder Hein Schafrat en PCN voorzitter Derek Kent. Foto: Gonzo Media.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.