Redactionele artikelen

Streep door schaarse vergunning

Streep door schaarse vergunning

Streep door schaarse vergunning

Een recente uitspraak van de bestuursrechter kan grote gevolgen hebben voor de coffeeshops.

De gemeente Roermond bepaalde dat de exploitatievergunningen van de twee coffeeshops in die gemeente vanaf 2024 verloot zouden moeten worden en vanaf dat moment maar voor zeven jaar geldig zijn. De gemeente voerde daarbij het argument aan dat het hier zou gaan om schaarse vergunningen. De coffeeshopondernemer in Roermond, eigenaar van beide shops, stapte naar de bestuursrechter en stelde dat de exploitatievergunning van zijn shops niet als een schaarse vergunning kan worden gezien.

De rechtbank stelde de coffeeshopondernemer in het gelijk. De exploitatievergunningen zijn verleend voor de legale horeca-activiteiten, stelt de rechtbank.En exploitatievergunningen voor legale horeca-activiteiten als de verkoop van alcoholvrije dranken zijn niet schaars. Voor de verkoop van cannabis kan helemaal geen vergunning worden gegeven, maar een gedoogverklaring. De Opiumwet staat de verkoop van cannabis immers niet toe. In een aantal gemeenten wordt de verkoop van cannabis in coffeeshops gedoogd, oogluikend toegestaan. Maar legaal is het dus niet. De gedoogverklaring van de gemeente kan daarom niet worden gezien als een (schaarse) vergunning.

Als je een gedoogverklaring van een coffeeshop zou gaan zien als een schaarse vergunning zou je in wezen de verkoop van softdrugs reguleren en dat kan niet onder de huidige Opiumwet, stelt de rechtbank.

Reactie PCN

Derk Kent, de coffeeshop ondernemer die onlangs de PCN-werkgroep schaarse vergunningen heeft opgezet, reageert voorzichtig positief op de uitspraak van de rechter: ‘We zijn de uitspraak aan het bestuderen. Rechtspraak wordt bepaald door de details en daarom is het zaak zorgvuldig te kijken naar de lokale situatie. Natuurlijk is elke positieve uitspraak een stap in de goede richting voor onze branche. Daarom zijn we erg blij met deze uitkomst.’

Gevolgen

De gemeente Roermond gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat is begrijpelijk, want de uitspraak heeft een aantal gevolgen voor het coffeeshopbeleid van de gemeente. De uitspraak kan ook  heel wat gevolgen hebben voor de coffeeshops in heel Nederland. Als eerste betekent het mogelijk dat het invoeren van schaarse vergunningen voor coffeeshops van de baan is, zolang coffeeshops gedoogd zijn en de verkoop van cannabis nog niet gereguleerd is. Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn  hangt af van het hoger beroep tegen de uitspraak.

Mocht de uitspraak ook in hoger beroep stand houden betekent dat dat gedoogde coffeeshops niet met een schaarse vergunning van doen krijgen. Maar dat zou in de nabije toekomst al kunnen veranderen, op het moment dat de shops legaal (gereguleerd) hun wiet en hasj kunnen gaan inkopen tijdens het Wietexperiment bijvoorbeeld. Tijdens het experiment krijgen coffeeshops namelijk wél een echte vergunning. Dat heeft als voordeel dat een bank de coffeeshop geen rekening meer kan weigeren, en dat je als coffeeshop legaal kunt inkopen en dat je meer dan 500 gram cannabis in je zaak mag hebben. Maar er zit een adder onder het gras. Want als de gemeente vervolgens besluit om de vergunning te bestempelen als schaars – zoals bijvoorbeeld in Arnhem het geval is- dan is het mogelijk dat een coffeeshop na de duur van het experiment de vergunning verliest.

Maar voorlopig lijkt de schaarse vergunning dus tijdelijk de ijskast in te verdwijnen. Een grote opluchting voor veel coffeeshops.

 

De volledige uitspraak staat hier

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.